Slovenija nima močnega aduta, a motivirane veterane

Tadej Valjavec, Tomaž Nose in Jure Golčer so naši glavni aduti na 20. dirki Po Sloveniji, ki se bo danes začela v Ljubljani.

Objavljeno
13. junij 2013 12.36
SLOVENIJA,NOVO MESTO,13.06.2008.NA SLIKI GOLČER JURE.FOTO LJUBO VUKELIČ/DELO/
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Ljubljana – Na 20. dirki Po Sloveniji bo nastopilo rekordno število slovenskih trenerjev in le 20 odstotkov kolesarjev. Prav nihče od sedmerice – Milan Eržen in Boštjan Mervar (oba Adria Mobil), Andrej Hauptman in Marko Polanc (oba Radenska), Matej Stare (Sava), Vinko Polončič (Meridiana Kamen) in Srečko Glivar (Tirol) – ne bo s svojimi fanti nadzoroval dirke.

Slovenskih kolesarjev v petnajstih moštvih (tri so domača) bo le 24 od 117. Ker sta v naših ekipah kar dve tretjini mlajših članov, je jasno, da je krog domačih favoritov zelo ozek. V ospredju so prekaljeni veterani – Tadej Valjavec (Sava), Tomaž Nose (Adria Mobil) in Jure Golčer (Tirol). Ključna bo seveda sobotna etapa na Vršič. Še pred legendarnim 16-kilometrskim vzponom pa čakata karavano dva prav nič nedolžna vzpona – na Sorico in Livške Ravne. Slednji je zelo strm, po mnenju kolesarjev pa v mnogih prvinah zahtevnejši od Vršiča.

»Če bi združili moči, bi lahko rekli, da imamo Slovenci svojega močnega favorita, ker bi lahko dirko nadzorovali od Kočevja do Novega mesta. Ker pa nihče izrazito ne izstopa, bomo zagotovo vsi čakali, v katero smer bo šel razplet. V Adrii Mobilu smo letos dobro dirkali v konkurenci, kakršna je na našem touru. V naslednjih dneh pričakujemo etapno zmago in uvrstitev do sedmega mesta. To je naša realnost, od razpleta vršiške etape pa bo odvisno, če bomo ta cilj uresničili ali tudi nadgradili,« je pred dirko razmišljal Eržen, trener najmočnejšega slovenskega moštva. Hrvat Radoslav Rogina in Nose imata za seboj zelo močno moštvo z Matejem Mugerlijem in Kristijanom Fajtom.

Prelomna dirka za Valjavca

Tadej Valjavec, dolga leta najboljši slovenski kolesar na Touru in Giru, je po besedah kranjskega stratega Mateja Stareta veliko treniral. Ob tem je tudi vrhunsko motiviran. Kako tudi ne bi bil, ko pa je to bržkone prelomna dirka, ali bo pri 36-ih letih nadaljeval kariero, ali pač kolo postavil v kot. »Če ne bo smole, je Tadej v najožjem krogu kandidatov za zmagovalni oder. O tem, kako si želi zmagati, je vsaka beseda odveč,« je razpoloženje v Savi opisal Stare, ki računa tudi na zelo motiviranega maturanta Mateja Mohoriča (letos ima za seboj le 13 štartov), ki bo prvi pomočnik Valjavcu v vršiški etapi, in Tima Miklja, ki je po Slovaški osvojil drugo mesto. V mladem moštvu Radenske (vsi kolesarji so mlajši od 23 let) si želijo belo majico najboljšega mladega kolesarja. Oče Marko Polanc stavi na sina Jana, ki bo sredi poletja prestopil v Lampre.

Srečko Glivar je stari znanec slovenske pentlje. Nastopil je na prvi dirki leta 1993 in prvi prekolesaril na vrh vršiškega klanca. Kot trener se je uveljavil leta pozneje, zanimivo pa je, da bo letos po slovenskih cestah vodil že četrto moštvo. S Krko in Perutnino je zmagal. Kaj pa bo s Tirolom?

»Tretja zmaga je moja velika osebna želja. Stavim seveda na Golčerja, vprašanje pa je, koliko bo naše moštvo konkurenčno. Žal mi je, da je imel Jan Tratnik toliko težav, zaradi katerih se ni mogel dobro pripraviti za dirko,« je Glivar povedal o avstrijskem moštvu. Na vprašanje, ali ve, kdo je edini dvakratni zmagovalec Vršiča, je kot iz topa izstrelil: Jure Golčer. To mu ni bilo težko, saj je glavni statistik dirke Po Sloveniji.

Močni Kolumbijci, Sinkewitz in Đurasek

Ob drugem vprašanju, kdo so favoriti in kaj lahko naredi Valjavec, je po daljšem razmisleku odgovoril, da so zelo močni Kolumbijci. Tudi Patricka Sinkewitza in Kristijana Đuraseka, ki je prvič v vlogi kapetana v moštvu Lampreja, šteje v najožji krog favoritov, ker so mu Slovenci na zadnjih dirkah s težavo sledili. O Valjavcu pa ne ve nič, ker ga letos še ni videl dirkati.

Uvod v jubilejno »slovensko pentljo« bo današnji kronometer ob 18. uri na Kongresnem trgu. Favoriti so avstralski specialisti za vožnjo na čas. Med slovenskimi kolesarji bo na trasi Kongresni trg-Slovenska cesta-Karlovška cesta-Dolenjska cesta (obrat)-Krekov trg-Wolfova cesta-Kongresni trg v ospredju Klemen Štimulak, ki se je v soboto na maratonu Franji približal meji povprečne hitrosti 50 km/h.