Slovenka Rea Kolbl zmagovalka 24-urnega teka v ZDA

Med 1600 udeleženci je bila četrta, med dekleti pa je postavila najboljši rezultat, odkar prirejajo ta tekmovanja.

Objavljeno
14. november 2017 18.34
Branko Soban
Branko Soban
Rea Kolbl, 26-letna Ljubljančanka, ki že sedmo leto živi in študira v ZDA, je minuli konec tedna presenetljivo zmagala na eni najtežjih tekaških preizkušenj v svetu. Gre za tekmovanje pod imenom World's Toughest Mudder, ki traja kar 24 ur, med tekom pa je treba premagovati vrsto zahtevnih ovir.

Na letošnji prireditvi v puščavi v zvezni državi Nevada, nedaleč od Las Vegasa, je sodelovalo 1600 tekmovalcev in tekmovalk z vseh vetrov sveta. Slovenijo je prvič zastopala Rea Kolbl, nekdanja slovenska državna prvakinja v gimnastiki, ki se zdaj že vrsto let ukvarja predvsem s tekom.

Tekmovala je skupaj z moškimi in v skupni uvrstitvi zasedla četrto mesto. Med dekleti je bila daleč najboljša od vseh, saj je v 24 urah pretekla 144 kilometrov, kar je najboljši rezultat, odkar prirejajo ta tekmovanja. Ryan Atkins, zmagovalec v moški konkurenci, je na tokratni tekmi denimo premagal 176 kilometrov. Prvi World's Toughest Mudder so pripravili leta 2011 v Englishtownu v ameriški zvezni državi New Jersey, od leta 2014 pa poteka v Nevadi. Blizu mesta Henderson, ki poleg številnih hotelov premore kar osem igrišč za golf, obiskovalcem pa ponuja tudi 180 milj kolesarskih in tekaških stez.



Rea Kolbl je bila kot novinka gotovo največje presenečenje letošnjega World's Toughest Mudderja. Foto: World's Toughest Mudder

Rea Kolbl, ki jo v ZDA sicer poznajo kot izvrstno tekmovalko tudi na tako imenovanih Spartan Races, kjer je letos dosegla nekaj izvrstnih izidov, med drugim tudi eno zmago, je bila kot novinka gotovo največje presenečenje letošnjega World's Toughest Mudderja. Tekmovalci se merijo na krožni progi, dolgi pet milj. V prvem krogu ni ovir. In tu je Rea Kolbl dosegla najboljši čas. Hitrejša je bila celo od vseh moških udeležencev. V naslednjih krogih pa morajo udeleženci premagati vrsto različnih ovir, ki jih med tekom spreminjajo, tako da niso ves čas enake. Še posebej težko je ponoči. Proga je sicer osvetljena, ovire tudi, toda noč in utrujenost pri mnogih tekmovalcih vendarle naredijo svoje. Rea Kolbl je ostala na nogah vseh 24 ur in na koncu preprosto ni mogla verjeti, da je uspela priti do cilja.

Tekma se je začela v soboto točno ob dvanajstih po lokalnem času in se končala v nedeljo opoldne. Po 24 urah pravega mučenja, ki je Rei Kolbl pobralo tako rekoč vse moči. A je zdržala in zmagala. In si s tem priborila tudi 10.000 dolarjev denarne nagrade. Po prihodu v cilj je denar seveda sploh ni zanimal. Najprej je kajpak poiskala posteljo in izmučena zaspala.

Zdaj 26-letna Rea Kolbl je v ZDA odšla po končani bežigrajski gimnaziji. Na univerzi v Berkeleyu, kjer sta denimo študirala tudi olimpijca, plavalca Sara Isaković in Damir Dugonjić, je končala astrofiziko. Potem pa je vpisala doktorski študij na Stanfordu, kjer zdaj tudi živi. Že pri 22 letih je objavila svoj prvi znanstveni članek v priznani reviji Science. V zadnjem letu ali dveh jo je tek popolnoma zasvojil in pravi, da se bo zdaj še intenzivneje ukvarjala z njim. Že čez nekaj tednov prihaja na veliko tekmovanje v London. In morda bo takrat skočila tudi na obisk v Slovenijo. K mami Duški, ki je malodane vseh 24 ur živčno spremljala njen trd boj in potem njeno veliko zmago v nevadski puščavi.