Slovenska realnost: korak od svetovne elite

Odbojka: četa Luke Slabeta na turnirju v Nišu z dvema zmagama, neugoden razplet v drugih skupinah.

Objavljeno
05. januar 2014 23.24
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Niš – Slovenska moška odbojkarska reprezentanca se še enkrat več ni uvrstila na SP, ki ga bo septembra gostila Poljska. Svoj del naloge na kvalifikacijskem turnirju v Srbiji, zmagi nad Portugalsko in Makedonijo, je opravila po pričakovanjih, niso pa ji šli na roke razpleti drugih skupin, zato se med svetovno elito ni prebila niti skozi stranska vrata.

Tihe želje, da bi – podobno kot na lanskem EP v Herningu – Slovenci še enkrat spravili na kolena veliko Srbijo, in za nameček še v polnem Čairju, so bile precej stran od realnosti. Niti častnega niza, ki bi jim precej popravil obete v boju za najboljšo drugouvrščeno reprezentanco petih kvalifikacijskih turnirjev, niso izvlekli. Ne z igro ne s pristopom niso razočarali, očitno pa je bilo, da je bila vrsta selektorja Igorja Kolakovića nabrušena povsem drugače kot ob uvodu v septembrsko EP. Škoda sicer zamujene priložnosti v zadnjem nizu, ko naši fantje lepe prednosti v končnici (23:21) niso znali zadržati do konca, saj bi bila v nasprotnem primeru tekma še povsem odprta, možnosti čete Luke Slabeta za napredovanje na Poljsko pa dosti večje.

Včerajšnji zadnji obračun z odpisanimi Makedonci so Slovenci odigrali s toliko moči, kolikor je bilo potrebno za zmago brez oddanega niza. Prvi in zadnji del sta se resda prelomila šele v končnici, a tekmeci v nobenem od njiju niso imeli zakjučne žoge za zmago. Naši fantje niso delali neizsiljenih lastnih napak (Makedonci so jih storili kar 10 več), bili so prepričljivejši pri začetnem udarcu in bloku, enakovredni pri sprejemu, le v napadu so bili poraženci, zanimivo, za odtenek boljši. V slovenski vrsti si ni korektor Mitja Gasparini v napadu privoščil niti enega spodrsljaja, kar je zanj domala nepredstavljivo, izkazal pa se je tudi z udarnim servisom in kar petimi asi.

Izpostaviti velja še sprejemalca Klemna Čebulja, ki se uvodoma proti Portugalski ni razigral, zato ga je v obračunu z gostitelji zamenjal Alen Šket, včeraj pa je spet dobil priložnost in jo odlično izkoristil. Vse pohvale pa si zasluži Tine Urnaut, ki še ni prebolel gnojne angine, a je vseeno pustil srce na parketu, za kar se mu je priklonil tudi Slabe: »Bil je povsem izčrpan, tik pred tem sem bil, da bi ga zamenjal, a smo ga pri sprejemu nujno potrebovali, nismo pa ga uporabljali v napadu in bloku. Svoje delo je opravil kapetansko.«

»Realne cilje smo izpolnili. Ugnali smo dve zasedbi naše kakovostne ravni, upali smo na ponovno presenečenje v dvoboju s Srbi, ki pa nam ga niso dovolili. So dosti izkušenejši od nas, zato so se jim manj poznale kratke priprave. Obenem v sezoni odigrajo več težkih obračunov, zato so bolj uigrani in se bolj čutijo med seboj. V tekmi z njimi smo se telesno in psihično izčrpali, zato smo vedeli, da bo zelo solidna Makedonija, ki je pred tem mučila tako Portugalce kot gostitelje turnirja, zahteven zalogaj. Pričakovali smo, da se bodo nizi lomili v končnici in da bomo morali biti potrpežljivi. In bili smo. Generalno gledano smo dali vse od sebe, ni se nam posrečilo, svoje so dodale zdravstvene težave in poškodbe, a upanja ne bomo izgubili. Če bomo delali, trdo delali, bo prej ali slej prišel tudi odmeven rezultat. Dosti je še rezerv, tako v obrambi kot v napadu,« je po končanem turnirju strnil vtise podajalec Gregor Ropret.

Slovenci so kvalifikacijski krog končali kot tretja najboljša drugouvrščena ekipa s 6 točkami in razliko v nizih 6:4. Boljši sta bili Francija (7 točk, 8:4), ki si je skozi stranski vhod priborila vstopnice za SP, in Nizozemska (6 točk, 6:3), slabši pa dve reprezentanci s po petimi točkami – Ukrajina (7:5) in Turčija (6:5). Glede na to, da je za staro celino na šampionatu rezerviranih osem mest, je preboj na SP v odbojki vreden približno toliko kot četrtfinale na EP. Obojega Slovenija še ni dosegla, ni pa daleč. A na ta način smo se tolažili že neštetokrat, zlati generaciji naših odbojkarjev na čelu z Urnautom, Kamnikom, Šketom, Ropretom in Plotom pa bo začelo zmanjkovati priložnosti ...