Slovenska štafeta v Dohi presenetila s finalom in olimpijsko normo

Neža Klančar, Janja Šegel, Katja Fain in Hana Sekuti na svetovnem prvenstvu osvojile osmo mesto na 4 x 100 m prosto in v seštevku boja za OI prehitele Irsko.
Fotografija: Janja Šegel je bila del uspešne slovenske štafete. FOTO: Antonio Bronic/Reuters
Odpri galerijo
Janja Šegel je bila del uspešne slovenske štafete. FOTO: Antonio Bronic/Reuters

Slovenske plavalke Neža Klančar, Janja Šegel, Katja Fain in Hana Sekuti so na svetovnem prvenstvu v Dohi poskrbele za prvovrstno presenečenje in se z izidom 3:42,11 kot osme prebile v finale na 4 x 100 m prosto. V njem so zasedle osmo mesto, a v skupnem seštevku boja za nastop na letošnjih olimpijskih igrah v Parizu s 16. mesta izrinile Irsko in dosegle normo za OI.

Slovenke so po vrsti popravljale svoje jutranje dosežke, a bile nekaj slabše pri predajah. Neža Klančar, ki je imela pot v prestolnico Francije edina že zagotovljeno, je bila za 21 stotink sekunde hitrejša kot v kvalifikacijah, Janja Šegel za 44, Katja Fain za 19, najmlajša v slovenski vrsti Hana Sekuti, ki je še enkrat presegla dosežke s treningov, ša za tri desetinke.

Na koncu se je izšlo izjemno tesno, ples stotink pa se je razpletel v slovensko korist. »Vedeli smo, da ne bo lahko, a da imamo možnosti. Načrtno smo iskali četrto plavalko in seštevek izidov je kazal na to, da nam lahko uspe,« je po tekmi povedal selektor Gorazd Podržavnik in opozoril, da ekipa poimensko nikakor ni zaprta, ampak bo olimpijsko priložnost dobila najboljša četverica.

»Projekt stoji, po svetovnem prvenstvu pa bomo še enkrat pregledali kaj in kako do evropskega prvenstva v Beogradu, saj bi bila zelo zanimiva tudi moško-ženska štafeta na 4 x 200 m prosto. Preverili bomo tudi vse druge postave in možnosti,« je dodal.

Isto četverico plavalk v Dohi čaka še nastop na 4 x 200 m prosto, na 4 x 100 m mešano bo Katjo Fain zamenjala Tara Vovk.

Stevens spodbudno

Zelo dobro formo je potrdil tudi 28-letni Peter John Stevens. Na 100 m prsno se je z 1:00,87 prvič v karieri spustil pod mejo 1:01 minute in zasedel 24. mesto. Za štiri desetinke sekunde je popravil osebni rekord iz leta 2016. Izid 27,80 na obratu pa je tudi lepa napoved za disciplino 50 m prsno, v kateri se je lani v Fukuoki uvrstil v finale.

»Osebni rekord po osmih letih. Očitno tudi na stara leta gre in s tem sem zelo zadovoljen. Tega nivoja niti sam nisem pričakoval. Na 50 m prsno so cilji še višji, videli pa bomo, kako bo na tekmi,« je po prvem nastopu na SP povedal Stevens.

Slabše je šlo njegovemu nekdanjemu sotekmovalcu iz kranjskega Triglava Sašu Boškanu, ki je na 400 m prosto s 3:56,38 za osebnim rekordom zaostal štiri sekunde in osvojil 37. mesto. Že v ponedeljek ga čaka nastop v paradni pol krajši razdalji v prostem slogu.

Ob Boškanu bo v ponedeljek v Dohi na 100 m prsno nastopila še Tara Vovk.

Preberite še:

Komentarji: