Slovenske odbojkarice izgubile proti Turkinjam

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je na predzadnji tekmi evropske lige izgubila proti Turčiji z 1:3 (-24, 24, -23, -24).

Objavljeno
11. julij 2014 22.48
Posodobljeno
11. julij 2014 22.28
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Novo mesto - Slovenske odbojkarice so v enajstem, predzadnjem kolu evropske lige izgubile proti Turčiji z 1:3 (-24, 24, -23, -24).

Današnja tekma v Novem mestu ni bila odločilnega pomena, saj so si Turkinje že zagotovile prvo mesto v skupini A, kljub temu pa so prikazale dobro igro, s katero so na tretjem medsebojem obračuno zabeležile še drugo zmago.

V slovenski reprezentanci je bila najučinkovitejša Iza Mlakar z 28 točkami, pri Turčiji pa Yeliz Baša s 16 točkami.

Isti reprezentanci se bosta jutri znova pomerili v dvorani Leona Štuklja, tekma se bo začela ob 18. uri.

Turkinje pripotovale z močno postavo

Turške odbojkarice, ki jih že prihodnji teden čaka prva finalna tekma z Nemčijo (16. 7.), so v Slovenijo pripotovale v močni zasedbi, medtem ko je bila slovenska občutno spremenjena - na prvih medsebojnih tekmah v Turčiji so igrale le Sara Hutinski, Katja Medved, Marina Kaučič, Sara Valenčič, Marina Cvetanovič in Tina Kaker.

Slovenski selektor Bruno Najdič je v začetno postavo uvrstil Hutinskijevo, Kaučičevo, Valenčičevo, Cvetanovičevo, Medvedovo ter Saro Najdič in Izo Mlakar. Slovenija si je kot prva priborila dve točki prednosti (9:7), nato pa so gostje naredile delni izid 6:2 ter povedle s 13:12.

Slovenke so odgovorile s tremi zaporednimi bloki - dvakrat je bila uspešna Sara Hutinski, enkrat Iza Mlakar - ter na drugi tehnični odmor odšle s tremi točkami prednosti. Po novem bloku turške ekipe, ki je bila v povprečju precej višja od slovenske, je Bruno Najdič ob izenačenju na 21. točki vzel prvi polminutni odmor. Z asom Ceylan Arisan so Turkinje povedle z 22:21, namesto Valenčičeve pa je na igrišče stopila Lana Ščuka, sicer tudi mladinska reprezentantka Slovenije. Do prve zaključne žoge za zmago v uvodnem nizu so prišle gostje, ki so z asom Özgenur Yurtdagülen izkoristile drugo zaključno žogo.

Slovenke dobile drugi niz

Z dvema zaporednima točkama Sare Hutinski, ki je bila tudi na servisu, in uspešnem »penalu« Kaučičeve, so Slovenke na začetku drugega niza povedle s 3:0. Toda po treh lastnih napakah domače ekipe so gostje dosegle kar pet točk zapored, zato je Bruno Najdič vzel polminutni odmor. Ta je prinesel boljšo igro slovenske ekipe, ki je imela ob prvem tehničnem odmoru točko zaostanka, nato pa je poskrbela za preobrat. Domačinke so stopnjevale ritem in povedle z 12:11, kar so spremenile v vodstvo za tri (14:11) in kasneje za pet točk (20:15), vendar se borbene Turkinje niso predale in so izenačile na 2:2. Cvetanovičeva in Mlakarjeva sta poskrbeli za dve zaključni žogi za izenačenje v nizih. A tudi to ni bilo dovolj za zmago, kajti preko Yeliz Baše so Turkinje izid izenačile, toda Valenčičeva in razpoložena Mlakarjeva s svojo že štirinajsto točko na tekmi sta le prinesli izenačenji domači ekipi.

Turška ekipa bolje izkoristila daljši prekinitvi

Tretji niz so bolje začele turške odbojkarice, ki so na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo treh točk. V slovenski ekipi so se spet pojavile težave na sprejemu, tudi servis ni bil več tako uspešen kot v drugem nizu, toda ko so popravile ta dva elementa v svoji igri, so se vrnile v igro in izenačile na 13:13. Vseeno so bile ob drugem tehničnem odmoru še naprej v prednosti turške odbojkarice, ki so Slovenkam pobegnile za dve točki. Slovenski selektor je ob zaostanku za tri (14:17) v igro znova poslal Ščuko, kar se mu je obrestovalo, saj so gostiteljice z delnim izidom 5:1 povedle z 19:18. Obetala se je še ena izenačena končnica, v kateri so bile bolj zbrane gostje, ki sta jim bolj koristili dve daljši prekinitvi, zaradi manjše zmede za zapisniško mizo, ki je nastala ob številnih menjavah v turški ekipi.

Domačinke izgubile četrti niz in drugo mesto

Turkinje so četrti niz začele odločno in hitro povedle s 6:3. Selektor Najdič je v igro vrnil Valenčičevo, zaostanek njegovih izbrank pa se do drugega tehničnega odmora ni znižal. Slovenske odbojkarice se niso predale, borile so se za vsako točko in po še eni dolgi izmenjavi žog, je na koncu z blokom gledalce navdušila Valenčičeva, ki je nato z asom poskrbela za izenačenje na enajsti točki. Do prvega vodstva v četrtem nizu so domače odbojkarice prišle po novem uspešnem napadu Mlakarjeve (12:11), vendar so ob drugem tehničnem odmoru za gostjami zaostajale za točko.

Turkinje so z asom povedle z 19:16, Bruno Najdič pa se je odvzel s polminutnim odmorom. Ta je pomagal njegovim varovankam, ki so z dvojnim blokom Kaučičeve in Mlakarjeve najprej izid izenačile, z novim blokom Kaučičeve pa so povedle z 20:19. Tudi tokrat so bile v končnici bolj zbrane turške odbojkarice, ki so zaključile svojo drugo žogo za zmago s 3:1 v nizih.

Na preostali tekmi skupine A je Bolgarija po petih nizih izgubila proti Azerbajdžanu, kar je bilo dovolj, da je na drugem mestu prehitela Slovenijo.

 

Evropska liga, 11. kolo

Slovenija : Turčija 1:3 (-24, 24, -23, -24)

Azerbajdžan : Bolgarija 3:2 (-20, -21, 19, 18, 9)

 

Lestvica

1. Turčija 11 8 3 26:12 24 točk

2. Bolgarija 11 4 7 20:24 15

3. Slovenija 11 6 5 21:24 14

4. Azerbajdžan 11 4 7 18:25 13