Slovenski atleti osvojili »Balkanation« v Velenju

Slovenija je na ekipnem bačkanskem atletskem tekmovanju ubranila naslov. Druga je bila Turčija, tretja pa Hrvaška.

Objavljeno
27. september 2015 00.39
ATHLETICS-WORLD/
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA

Velenje - Slovenski atleti in atletinje so zmagali na ekipnem balkanskem atletskem tekmovanju v Velenju »Balkanation« in ubranili naslov, ki so ga lani osvojili v Ljubljani. Slovenija je osvojila 176 točk, druga je bila Turčija (150), tretja Hrvaška (149), sledile pa so Romunija (110), Bolgarija (110) ter Bosna in Hercegovina (107).

Za Slovenijo, ki je za razliko od drugih ekip nastopila v najmočnejši sestavi, so zmage dosegli Maja Mihalinec (11,53) in Gregor Kolalovič (10,88) na 100 m, Martina Ratej v metu kopja (52,56 m), Sabina Veit (23,70) in Jan Žumer (21,40) na 200 m, Tina Šutej (4,00 m) in Robert Renner (5,20 m) v skoku s palico, Maja Bedrač, bronasta na letošnjem mlajšem mladinskem svetovnem prvenstvu v Kolumbiji, pa v skoku v daljino (5,97 m).

Ob koncu programa so nastopile mešane štafeta na 4 X 100 m in 4 X 400 m s po dvema atletinjama in atletoma. V krajši štafeti je bila Slovenija prepričljivo prva, saj so nastopili Mihalinčeva, Žumer, Veitova in Kokalovič, na 4 X 400 m pa je bila tretja.

Tekmovanje so popestrili z jokerji, ki so jih lahko vložile posamezne ekipe pred tekmovanjem, po enega v moški in ženski konkurenci. S tem so podvojili točke; pri slovenski ekipi sta bila v igri za dvojne točke Jan Žumer in Martina Ratej. Slednja je za skoraj deset metrov premagala konkurenco, saj je bila druga Aleksandra Vidović iz Bosne iz Hercegovine, ki je vrgla 43,35 m.

»»To je tekma zaključka sezona, da se naši najboljši atleti predstavijo še zadnjič v letu slovenski javnosti skupaj s kolegi z Balkana. Izbrali smo discipline, v katerih imamo najmočnejša orožja. Tako smo imeli v tehničnih disciplinah in petih tekaških naše najboljše tekmovalce na čelu z Martino Ratej, Robertom Rennerjem, Tino Šutej in ostalimi. AZS spodbuja tako promocijsko obliko atletike, ker s tem osveščamo širšo javnost o pomembnosti in atraktivnosti atletike. V Velenje je prišlo nekaj najvišjih predstavnikov sveta Evropske atletske zveze in celoten balkanski vrh,« je dejal predsednik AZS Gregor Benčina in dodal, da bi veljalo razmisliti o tem, da bi bilo tovrstno tekmovanje prej, ko so atletinje in atleti še v tekmovalnem ritmu.