Slovenski judoisti pred prvim vrhuncem sezone

Slovenski judoisti se bodo med 24. in 27. aprilom borili na evropskem prvenstvu v Montpllieru.

Objavljeno
16. april 2014 16.28
ap/France Judo Paris Grand Slam
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Teharje - Slovenski judoisti bodo konec meseca odpotovali v Francijo, kjer bodo med 24. in 27. aprilom tekmovali na evropskem prvenstvu v Montpllieru.

Na tem tekmovanju se bo za odličja borilo dvanajst slovenskih borcev, v moški kategoriji branilec naslova Rok Drakšič (do 73 kg), Matjaž Trbovc (do 60 kg), Andraž Jereb in Adrijan Gomboc (do 66 kg), Miha Žgank (do 90 kg) in Matjaž Ceraj (nad 100 kg), v ženski pa Petra Nareks (do 52 kg), Vlora Beđeti (do 57 kg), Tina Trstenjak (do 63 kg), Anka Pogačnik (do 70 kg), Ana Velenšek (do 78 kg) in Lucija Polavder (nad 78 kg). Omenjenim se bodo na nedeljskem ekipnem prvenstvu pridružili še Jesenko Četić, Gašper Jerman (do 81 kg) in Manja Kropf (do 57 kg).

Čeprav prvenstvo ne šteje v kvoto za nastop na olimpijskih igrah 2016 v Riu de Janeiru, pa je pomembno za nabiranje točk za jakostno lestvico ter sistem nosilcev, ki omogoča rangiranje za tekme svetovnih pokalov in septembrskega svetovnega prvenstva v Čeljabinsku.

Fabjan: Pred prvenstvom imam mešane občutke

Slovenski selektor Marjan Fabjan je na današnji novinarski konferenci pojasnil odločitev reprezentance, da nastopi tudi na ekipni tekmi:

»Januarja so se začele priprave, bili smo tudi v Braziliji, Lignanu, Mitersillu, nazadnje na Rogli. Dobro smo trenirali, a takrat še nisem upošteval ekipnega tekmovanja, za katerega smo se odločili naknadno. Vprašanje je bilo, kakšna bo ekipa, veliko smo se trenerji med sabo dogovarjali, na koncu smo se odločili, da nastopimo in blamirali se ne bomo, gremo kot zmeraj na rezultat. Če bomo nastopili slabo, bo padla slaba luč na ekipo, kar pa ni dobro, ker uživa naša ekipa v judo krogih visok ugled. Glede uvrstitev je vedno težko napovedovati, moram pa reči, da imam tokrat mešane občutke, ne vem, kaj bi bil vrh našega nastopa, posamična ali ekipna tekma. Vsi že imajo kolajne, posebna motivacija jim to prvenstvo ne bo, bom pa zahteval na ekipnem, da se borijo na vso moč, dajo vse od sebe. Ekipa je dobra, uvrstitev med pet bo vsekakor uspeh. Nikogar ne bi izpostavil, nihče se ni posebej pripravljal za to prvenstvo, morda lahko presenetijo tudi mlajši člani reprezentance,« je dejal Fabjan.

Drakšič: Vsi od mene pričakujejo dober nastop

Na evropskem prvenstvu bo eno izmed glavnih slovenskih orožij Rok Drakšič, ki bo branil naslov v kategoriji do 73 kilomgramov, poleg tega pa bo nastopil tudi na ekipni tekmi:

»Dobro pripravljenost so slovenski reprezentanti že pokazali na letošnjih tekmah svetovnega pokala, zato je popotnica v Montpellier tudi tokrat dobra. Eno glavnih slovenskih orožij bo aktualni evropski prvak Drakšič, ki je na prestol prvaka stare celine stopil lani v Budimpešti. "V tem je pravzaprav problem. Če sem lani lahko računal nase, da bom presenečenje, letos ne morem igrati na to karto, saj bodo vsi tekmeci od mene pričakovali dober nastop. Potrudil se bom, veseli pa me, da bom nastopil tudi v ekipi in da se bom lahko dvakrat dokazal ter tudi tam pokazal maksimum,« je dejal Drakšič.

Polavderjeva stara znanka evropskih prvenstev

Poleg branilca naslova Roka Drakšiča se bo tudi Lucija Polavder preizkusila tako v posamični kot ekipni konkurenci: »Dobro že poznam tekme evropskega prvenstva, saj so že deset let stalnica mojega urnika. Imeli smo ogromno priprav, s katerimi sem delno zadovoljna. Sicer smo izpolnili program trenerja Fabjana, že v soboto pa bomo videli, ali so bile priprave uspešne. Potrudila se bom po najboljših močeh, tudi na ekipnem delu,« je povedala Polavderjeva.

Ekipo bo v Montpellieru spremljalo tudi pet trenerjev, prvič pa bo na blazinah evropskega prvenstva tudi sodnik Emil Pozvek.