Slovenski odbojkarji z eno nogo že v dodatnih kvalifikacijah za EP

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v Harkovu premagala Ukrajino, dekleta so v Mariboru klonila proti Belgiji.

Objavljeno
09. september 2012 18.37
Posodobljeno
09. september 2012 18.37
ODBOJKA
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Harkov - Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v zadnji tekmi prvega kvalifikacijskega turnirja za nastop na evropskem prvenstvu v Harkovu premagala domačo Ukrajino s 3:0 (21, 21, 23). S tem je zasedla drugo mesto in ima zelo dober izhodiščni položaj za uvrstitev v dodatne kvalifikacije.

Izbranci Veselina Vukovića so tako izpolnili cilj, ki so si ga zadali pred potjo v Ukrajino. Skupno drugo mesto namreč pomeni odlično izhodišče pred drugim turnirjem istih reprezentanc, ki bo v Mariboru. Za uvrstitev v dodatne kvalifikacije bo najbrž potrebna le zmaga proti Švedski.

Slovenci so domačemu občinstvu pokazali všečno predstavo. Tokrat niso imeli črnih minut, blesteli so pri sprejemu, pri nabiranju točk pa ni bil prisoten le Mitja Gasparini, ampak so svoje dodali tudi drugi. Predvsem je bil razpoložen Tine Urnaut, ki je na začetku sam držal korak z gostitelji, pri katerih je z enako mero vračal korektor Sergej Tjutlin.

Gasparini v prvem nizu ni bil med vidnejšimi, a njegova forma je trenutno tako dobra, da je bilo jasno, da bodo prišle njegove minute. To se je zgodilo v drugem delu, ko je uravnal strelske naprave. Sicer ni igral tako fenomenalno kot dan prej proti Nemčiji, storil je kakšno napako več (predvsem pri servisih), a je bil vseeno najzaslužnejši, da je Slovenija po asu Vidiča vodila od začetka do konca drugega niza. Ob prvem tehničnem odmoru 8:5, nekaj trenutkov pozneje 11:6, te prednosti pa ob dobri igri vseh ni več izpustila iz rok.

V tokratnem dvoboju se je ob standardno dobrem liberu odrezal tudi Planinc. Ne samo zaradi zanesljivega sprejema, ampak je bil odličen tudi v napadalnih akcijah. Z dvema njegovima točkama je slovenska vrsta na začetku tretjega niza povedla s 3:0. Z obilico sreče so domači na osmi točki izenačili, nato celo prevzeli pobudo, a po nekajkratnem vodstvu začeli delati napake, kar so tekmeci s pridom izkoristili, prišli do zaključne žoge, ki jo je z blokom izkoristil Pajenk, poroča STA.

Slovenke klonile proti Belgiji

Žal se uspehu odbojkarjev v Harkovu niso pridružile reprezentantke, ki so ta konec tedna nastopale na kvalifikacijskem turnirju v Mariboru. Slovenske odbojkarice so v tretji tekmi prvega kroga kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu 2013 v skupini E v Mariboru izgubile z Belgijo z 0:3 (-20, -18, -17).

Slovenska odbojkarska reprezentanca bo morala svojo priložnost iskati prihodnji konec tedna, ko bo turnir gostila Belgija. Teoretične možnosti za preboj naprej še ostajajo, vendar bržkone zgolj preko dodatnih kvalifikacij, saj je za neposredno uvrstitev naprej potrebno osvojiti prvo mesto v skupini.