Slovenski plavalci želijo na EP v kratkih bazenih vsaj eno kolajno

Poljski Szczecin od četrtka do nedelje gosti 15. evropsko plavalno prvenstvo v 25-metrskih bazenih.

Objavljeno
05. december 2011 14.54
Posodobljeno
05. december 2011 15.14
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si
Ljubljana - Slovenska plavalna reprezentanca se v teh dneh podaja na EP v kratkih bazenih, ki bo od četrtka do nedelje v Szczecinu na Poljskem. Glede na to, da so slovenski plavalci na zadnjih 14 prvenstvih vedno sovojili kolajno, tudi letos ciljni niso nič manjši.

»Tudi na tem prvenstvu je cilj kolajno, ni pomembno, kdo jo bo osvojil, a vemo, od koga lahko največ pričakujemo. Na prvem mestu je tukaj Peter Mankoč, pa vsi trije prsači, Emil Tahirovič Damir Dugonjič in Matjaž Markič ter seveda obe Anji, Anja Klinar in Anja Čarman, ki se vrača po poškodbi,« je povedal selektor Roni Pikec.

Kolikor denarja, toliko muzike

Ker je v teh težkih časih oteženo tudi poslovanje na zvezi, je vodstvo tokrat tekmovalcem postavilo posebne pogoje. Tako jim zveza v primeru, da se ne uvrstijo med najboljših 16, ne bo krila stroškov udeležbe na EP.

»Kolikor denarja, toliko muzike,« je na to odgovoril Peter Mankoč, ki denimo v disciplini 100 m delfin ne pričakuje vrhunske uvrstitve, nekoliko lažje pa bo na 100 mešano. Vseeno pa ni prepričan, da bo to tudi dovolj za kolajno. 

»Ne glede na slabe finance, mislim, da sem dobro pripravljen in od prvenstva pričakujem veliko. Delali smo zelo dobro in pripravljen sem normalno,« je na novinarski konferenci v Ljubljani strnil Emil Tahirovič. Podobne so tudi želje ostalih slovenskih reprezentantov, ki si želijo na prvenstvu predvsem osebne rekorde, kar pri najboljših pomeni predvsem boj za odličja.

Za velik del reprezentance pa je tekma le pregledna na poti do olimpijskih iger v Londonu in takoj po nastopu na Poljskem bodo nastopili še na tekmi v italijanskem Ricconeju, kjer bodo skušali poseči po normah za OI.

Na EP 14 slovenskih plavalcev

Na EP bodo nastopili Anja Klinar, Robi Vovk (oba Gorenjska Banka Radovljica), Tjaša Oder, Mojca Sagmeister, Tamara Miler, Damir Dugonjič (vsi Fužinar), Anja Čarman, Urša Bežan, Emil Tahirovič, Robi Vovk (vsi Triglav Kranj), Nina Sovinek (Olimpija), Tjaša Vozel, Peter Mankoč (oba Ilirija) in Matjaž Markič (Koper). Radovljičanka Sara Isaković bo zaradi študijskih obveznosti ostala v ZDA.

Zaradi slabše pripravljenosti po poškodbi je nastop odpovedala Katja Hajdinjak iz Olimpije, v nekoliko slabši formi je tudi Špela Bohinc, zaradi bolezni in zamujenih treningov pa bo doma ostala tudi aktualna evropska podprvakinja na 200 prsno Tanja Šmid (obe Triglav). Zaradi bolezni je pod vprašajem tudi nastop Odrove, ki bo danes opravila zadnje preglede pri zdravnikih.