Slovenski šport v letu 2018 (FOTO)

Skozi fotoobjektiv podoživimo vrhunce slovenskega športa v pravkar končanem olimpijskem letu.
Fotografija: FOTO: AFP
Odpri galerijo
FOTO: AFP

Polet čudežnega dečka: Luka Dončić je pred skokom v ligo NBA pustil pečat na stari celini: z madridskim Realom je poletel v višave evrolige in poleg naslova prvaka osvojil vse možne posamične lovorike v tekmovanju. Američani so ga zato pričakali z odprtimi rokami in v krstni sezoni med elito je celo presegel velika pričakovanja.

FOTO: AFP
FOTO: AFP


Lovec na rumeno majico: Primož Roglič je letos naredil še en velik preskok med kolesarske zvezdnike. Na Touru je slavil zmago v 19. etapi, predvsem pa je navdušil z napadalnim slogom kolesarjenja, s katerim se je skoraj povzpel na zmagovalni oder »francoske pentlje«. Končal jo je na 4. mestu, zmagoval pa je na enotedenskih dirkah, najboljši je bil v Romandiji, Baskiji in Sloveniji.

FOTO: AP
FOTO: AP


Ekipa leta: Jadralci in jadralke redko kotirajo med najboljšimi ekipami pri nas, a to je uspelo Tini Mrak in Veroniki Macarol. S svojim drugim naslovom evropskih prvakinj v razredu 470 sta postali slovenska ekipa leta. Na ta naslov bosta gotovo merili leta 2020, saj je njuna želja za OI v Tokiu kolajna.

FOTO: Uroš Kekuš Kleva
FOTO: Uroš Kekuš Kleva


Rojeni letalci: Slovenski smučarski skakalci so za najbolj svetleče trenutke v prejšnji zimi poskrbeli konec januarja. Na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih v Oberstdorfu so Jernej Damjan, Anže Semenič ter brata Domen in Peter Prevc 21. januarja navdušili z osvojitvijo srebrnih kolajn, le teden dni pozneje pa sta Anže Semenič in Peter Prevc šokirala konkurenco še s prvim in tretjim mestom na tekmi za svetovni pokal v Zakopanah.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Zbiralci kolajn: Tudi letošnja sezona je bila za slovenski judo zelo uspešna. Na aprilskem EP v Tel Avivu je v vsem sijaju zablestel Adrian Gomboc, ki se je ovenčal z zlato lovoriko v kategoriji do 66 kilogramov, njegov podvig pa je s srebrno kolajno dopolnila Tina Trstenjak (do 63 kg). Celjska judoistka se je na zmagovalni oder povzpela tudi na septembrskem SP v Bakuju, kjer si je izbojevala bronasto odličje.

FOTO: AFP
FOTO: AFP


Srebrni konjenik: Sašo Bertoncelj je bil najuspešnejši Slovenec na zgodovinskem evropskem prvenstvu v Glasgowu, kjer so se prvič za naslove najboljših na stari celini merili športniki v šestih različnih panogah. Slovenski telovadec je osvojil srebro na konju z ročaji.

FOTO: Jure Eržen
FOTO: Jure Eržen


Dvojna krona: V razburljivem finišu je Olimpija v zadnjem kolu potrdila naslov državnega nogometnega prvaka, drugega v treh letih vladavine predsednika Milana Mandarića. Sijajno domačo sezono, v kateri je bil njen najslajši vrhunec zmaga v Ljudskem vrtu s 3:2, je začinila še s pokalno lovoriko.

FOTO: Roman Šipić/Delo
FOTO: Roman Šipić/Delo


Končno evropska lovorika: Jan Oblak je po dveh porazih v evropskih finalih, z Benfico v evropski ligi (2014) in z Atleticom v ligi prvakov (2016), v tretjem poskusu le zavzel evropski vrh. V letošnjem finalu evropske lige je Atletico Madrid premagal Marseille s 3:0. Za uspešno sezono je bil Oblak nagrajen z dvema posamičnima priznanjema, za najboljšega vratarja evropske lige in še tretjič zapored za najboljšega v španskem prvenstvu.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Vroče pri sosedih: Slovenski rokometaši (z žogo Blaž Blagotinšek) so imeli na EP na Hrvaškem izjemno navijaško podporo, ki pa je niso kronali z vrhunskim rezultatom. Po kopici spornih sodniških odločitev, zaradi katerih je vodstvo slovenske zveze grozilo tudi z odhodom s prvenstva, so končali na 8. mestu.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Najboljša na svetu: Športna plezalka Janja Garnbret je spisala novo pravljico. Na septembrskem svetovnem prvenstvu v Innsbrucku se je okitila s šampionskima lovorikama v balvanih in olimpijski kombinaciji, tako da ima v vitrini naslove svetovne prvakinje v treh disciplinah, tudi v težavnosti, v kateri je bila letos druga. Tretjič zapored je osvojila globus za skupno zmago v težavnostnem svetovnem pokalu.

FOTO: Uroš Hočevar/Delo
FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Risi so spet grizli: Slovenska hokejska reprezentanca je bila februarja zelo blizu ponovitve podviga iz Sočija 2014 – uvrstitve v četrtfinale prestižnega olimpijskega turnirja. V Koreji je namreč vnovič premagala Slovaško, prvič doslej tudi izbrano vrsto ZDA, po izjemnem boju z Norveško pa pozneje obstala tik pred vrati izločilnih bojev.

FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo


Dočakal svoj trenutek: Da zna in zmore tudi na velikih tekmovanjih, je veleslalomist Žan Kranjec dokazal na olimpijskih igrah v Pjongčangu, od koder se je domov vrnil z najboljšim slovenskim smučarskim izplenom (4. mesto). Nastope je nadgrajeval v svetovnem pokalu, svoj trenutek pa dočakal 19. decembra s premierno zmago v karieri.

FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo


Mož za velike tekme: Podobno kot pred štirimi leti na zimskih igrah v Rusiji se je Tržičan Žan Košir vnovič vpisal med dobitnike kolajn. V paralelnem veleslalomu je v Pjongčangu osvojil bron.

FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo


Olimpijski vrhunec: Biatlonec Jakov Fak se je vnovič izkazal na osrednjem tekmovanju sezone. Dvakratni svetovni prvak je s srebrno kolajno v zahtevni preizkušnji na 20 km poskrbel za najodmevnejši slovenski dosežek v Pjongčangu.

FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo


Novi udarni adut: Peter John Stevens je zadnje tri sezone prvo ime slovenskega plavanja. Na osrednjem tekmovanju poletja, evropskem prvenstvu v Glasgowu, je na 50 m prsno osvojil bronasto kolajno.

FOTO: AFP
FOTO: AFP


Žlahtna tradicija: Luka Božič, Benjamin Savšek in Anže Berčič so na svetovnem prvenstvu v Riu de Janeiru osvojili srebrno kolajno med moštvi kanuistov in nadaljevali bogato tradicijo slovenskih kanuistov na divjih vodah. Reprezentanci so priveslali že 23. odličje na svetovnih prvenstvih od osamosvojitve države.

FOTO: Nina Jelenc/KZS
FOTO: Nina Jelenc/KZS


Prvič na SP: Leto 2018 je bilo za slovensko moško odbojkarsko reprezentanco prelomno, saj je prvič v zgodovini nastopila na svetovnem prvenstvu v Italiji in Bolgariji. S tremi zmagami (nad Belgijo, Japonsko in Dominikansko republiko) in dvema porazoma (proti Italiji in Argentini) se je kot tretjeuvrščena zasedba skupine A prebila v drugi krog, a v njem tudi obstala, potem ko je ponovno odpravila Belgijce in morala na kolena pred Brazilci in Avstralci. Tako je zasedla končno 12. mesto. Z dosežkom si je odprla vrata v olimpijske kvalifikacije, ki bodo prihodnje leto, ko jo septembra čaka tudi sogostiteljstvo evropskega prvenstva.

FOTO: AP
FOTO: AP

Komentarji: