SP v judu: hitro slovo Petre Nareks in Andraža Jereba

Nareksova, ena glavnih slovenskih kandidatk za vrh, je pokleknila že v uvodnem dvoboju, Jereb nato v drugem kolu.

Objavljeno
26. avgust 2014 11.52
regent judo
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Čeljabinsk - Potem ko slovenska odprava včeraj, uvodni dan judoističnega svetovnega prvenstva v ruskem Čeljabinsku, ni nastopila, sta danes na tatami stopila dva naša aduta - in tudi po hitrem postopku pospravila kovčke, saj sta oba pokleknila že v dopoldanskih dvobojih. Nekoliko bolj se je izkazal Andraž Jereb v kategoriji do 66 kilogramov, ki je sprva snel skalp Paragvajcu Abrahamu Acevedu, ki je imel pred tem v svoji statistiki zgolj tri dvoboje, na svetovnem prvenstvu pred tremi leti v Parizu pa je moral premoč priznati tudi že Roku Drakšiču. Član JK Bežigrad je nato sklenil nastope po drugem obračunu, ko ga je ugnal Belorus Dzmitrij Šeršan.

Pri Andražu se je zapletlo že pred dvema mesecema, ko je zamenjal klub, iz Olimpije je namreč prestopil k Bežigradu v želji po sodelovanju s trenerjem Gregorjem Brodom. A trenerja so mu zamenjali, zdaj sodeluje z Mirkom Šindičem, pred prvenstvom pa je razmišljal celo o tem, da v Čeljabinsk sploh ne bi odpotoval.

»To je bil zame šok, v nov klub sem namreč prišel na lastno željo, saj sem hotel delati z Brodom, zdaj pa ne vem, kako in kaj. Prva današnja borba je sicer dobro kazala, z zmago sem pridobil nekaj samozavesti, a proti bronastemu z letošnjega evropskega prvenstva v Montpellierju sem vedel, da bo težko. Po poldrugi minuti sem padel na ipon, odločila je ena manjša napaka, ko sem zamudil in me je Belorus zagnal na tla. Do tedaj je kazalo kar dobro,« je poudaril mlajši brat nekdaj tudi uspešnega judoista Saša Jereba.

Še hitreje pa se je končala pot 31-letne Petre Nareks, ki je klecnila že na uvodni stopnički. Podobno kot lani v drugem krogu evropskega prvenstva v Budimpešti je znova naletela na obetavno italijansko najstnico, 19-letno Odette Giuffrida, in tudi razplet je bil enak - obakrat se je zmage veselila mlajša Italijanka, tokrat prepričljivo po točkah. Nareksova je sicer veljala za eno od naših glavnih orožij v Čeljabinsku.

»Rekla bom tako, kot reče moj trener: da mine leto, se morajo obrniti pomlad, poletje, jesen in zima. Pri meni se še niso in če bom trdo delala, se enkrat bodo, vprašajte me čez pet mesecev. Žal sem pokleknila pred precej mlajšo tekmico, sicer staro znanko, kar je še toliko huje. A nimam kaj. Do konca prvenstva bom držala pesti za naše, v nedeljo me čaka še ekipna tekma, na kateri želim pokazati precej več. Potem pa nadaljujem nabiranje točk,« je strnila vtise Žalčanka.

Drugih slovenskih predstavnikov danes ne bo v ognju, zato pa bo že jutri nov dan D za našo reprezentanco, saj bosta na blazinah kar dva favorita za kolajne. V kategoriji do 57 kilogramov bo vrh napadala Vlora Bedžeti, lani bronasta s svetovnega prvenstva v Riu, med moškimi do 73 kilogramov pa Rok Drakšič.