SP v judu: že prvi dan zlato za domačine, naši na blazinah jutri

V Astani se je danes začelo svetovno prvenstvo v judu. Prva naslova Jeldosu Smetovu in Pauli Pareto. Prvi Slovenci gredo v boj jutri.

Objavljeno
24. avgust 2015 17.52
JUDO-WORLD-2015
A. G., Delo.si
A. G., Delo.si

Astana – V kazahstanski Astani se je danes začelo svetovno prvenstvo v judu. Domači junak prvega dne je Jeldos Smetov, ki je v finalnem boju konkurence do 60 kg premagal rojaka Rustama Ibrajeva, bron sta osvojila Kim Won Jin iz Južne Koreje in Japonec Toru Shishime.

V ženski kategoriji do 48 kg se je z zlatom okitila Argentinka Paula Pareto, ki je bila boljša od Japonke Haruno Asami, bron je šel v Južno Korejo z Jeong Bo Kyeong in na Japonsko z Ami Kondo.

V najlažjih kategorijah Slovenci nismo imeli svojih borcev, bomo imeli pa na prvenstvu jutri svojega predstavnika. Andražu Jerebu je žreb v kategoriji do 66 kg namenil Kirgiza Bekturja Risamambetova. V Jerebovi kategoriji tekmovanje začenja 60 borcev.

Judoisti se ne borijo samo za naslove svetovnih prvakov, saj uspeh na prvenstvu prinaša tudi zajetno količino točk za uvrstitev na olimpijske igre 2016 v Riu de Janeiru. Konkurenca je številčna in barvita, saj nastopa 729 tekmovalcev iz 120 držav.