Španci v ospredju

Martinu šprint v razredu motoGP na VN Španije v Jerezu, Marquez padel s prvega mesta.
Fotografija: Jorge Martin je dobil šprintersko dirko v Jerezu. FOTO: Javier Soriano/AFP
Odpri galerijo
Jorge Martin je dobil šprintersko dirko v Jerezu. FOTO: Javier Soriano/AFP

Španec Jorge Martin (Pramac Ducati) je zmagovalec šprinta za motociklistično veliko nagrado Španije. Martin, ki je še povišal prednost v skupnem seštevku, je v Jerezu izkoristil številne padce, med drugim tudi vodilnega Marca Marqueza (Gresini). Drugi je bil na koncu mladi Španec Pedro Acosta (GasGas), tretji pa po izdanih kaznih Španec Dani Pedrosa (KTM).

Dobri dve uri po dirki so komisarji podelili še nekaj kazni, zaradi česar je s tretjega na peto mesto nazadoval Francoz Fabio Quartararo (Yamaha), namesto njega je na tretje mesto napredoval testni voznik KTM Pedrosa.

Šprintersko preizkušnjo je sicer najbolje začel Južnoafričan Brad Binder (KTM), a je vodstvo hitro izgubil proti Jorgeju Martinu in kasneje končal v pesku. Martin se je sprva nekoliko odlepil od tekmecev, nato pa ga je z boljšim ritmom lovil najboljši v dopoldanskih deževnih kvalifikacijah Marc Marquez.

Pet krogov pred koncem je vodilni v skupnem seštevku storil manjšo napako, dohitel in prehitel pa ga je osemkratni svetovni prvak in se mu odpeljal, nato pa štiri kroge pred koncem zdrsnil s steze. Nanjo se je vrnil in ob številnih padcih osvojil sedmo mesto, zaradi kasnejših kazni pa je napredoval na šesto in prejel štiri točke. Novo razočaranje je doživel tudi svetovni prvak, Italijan Francesco Bagnaia (Ducati), ki je padel na začetku preizkušnje in ostal brez uvrstitve.

V skupnem seštevku ima Martin zdaj 92 točk, novinec v kraljevem razredu Acosta je napredoval na drugo mesto in ima 63 točk, tretji pa je po padcu ostal Italijan Enea Bastianini (Ducati) z 59 točkami.

Nedeljska klasična dirka se bo začela ob 14. uri. V prvi vrsti bosta ob Marcu Marquezu začela še Italijan Marco Bezzecchi (VR46) in Martin.

.

 

Komentarji: