Špik nezadovoljen, a potrpežljiv

Dve zmagi veslača Luke Špika na prvomajski regati. Potniki za evropsko prvensto bodo znani v drugi polovici maja.

Objavljeno
28. april 2014 01.35
Luka Špik, VK Bled, enojec - člani, na Prvomajski veslaški regati na Bledu 26.aprila 2014.
M. F., šport
M. F., šport
Bled – Ob uvodu v sezono športniki vseh panog vselej »tipajo teren«. Preden vstopijo v tekmovalni ritem, zaradi utrujenosti od treningov in neznanke, kako pripravljeni so tekmeci, nihče natančno ne ve, kam sodi. Po uvodnih preizkušnjah pa se jim že odpirajo nova vprašanja. Minuli konec tedna si jih je postavljal tudi veslač Luka Špik, prvo ime prvomajske regate na Bledu.

Sto petdesetim tekmovalcem iz vseh sedmih slovenskih veslaških klubov, ki so se na dvodnevnem tekmovanju merili na Blejskem jezeru, so pri iskanju potrditve o svoji pripravljenosti nagajale še vremenske razmere. Prvomajska regata (55. po vrsti), sicer kriterijska za sestavo reprezentanc, je postregla z dežjem, delo pa je veslačem otežila še z vetrom.

Špik je upravičil ime prvega aduta domače regate s 100-odstotno uspešnostjo; v enojcu je vknjižil dve zmagi. Prvi tekmovalni dan je premagal Rajka Hrvata in Gašperja Fistravca, včeraj pa mladinca Žigo Zariča in Gašperja Ferlinca. Najboljši slovenski veslač je v sezono sicer vstopil s 5. mestom v Zagrebu, rezultat je bil pod pričakovanji, načel mu je samozavest. Na Bledu prave konkurence ni imel, a kljub temu s prikazanim ni bil zadovoljen. »Občutki po regati niso najboljši. Pred Zagrebom sem bil bolj optimistično razpoložen, po regati pa sem začel iskati občutke. V soboto sem slabo veslal v drugi polovici proge, na drugi tekmi sem to popravil, a upočasnjevalo nas je vreme. Moja naslednja naloga je izboljšati drugo polovico nastopa,« je razmišljal 35-letni veslač.

S trenerjem Milošem Janšo sta pričakovala, da se bo štoparica ustavila pri sedmih minutah, a Špiku ni uspelo. »Utrujen sem, slabši nastopi pa so načeli tudi mojo samozavest. Zdi se mi, kot da se nenehno trudim, a prav vsakič zgrešim tarčo,« je dejal dobitnik kompleta olimpijskih kolajn in dodal, da ga čaka še veliko priložnosti za dokazovanje. »S trenerjem sva se strinjala, da v tem zgodnjem tekmovalnem obdobju očitno ne gre pričakovati vrhunskih rezultatov in velikega tempiranja forme. Do evropskega prvenstva (na sporedu je čez en mesec, op. a.), predvsem pa svetovnega je še dovolj časa. Iz treninga v trening moramo potrpežljivo čakati, da se vse postavi na svoje mesto,« je še dodal Špik.

Selektor Janša je potegnil črto pod prvomajsko regato in boljšo oceno kot članom podelil mladincem: »Poleg Špika so solidne predstave pokazali še dvojni dvojec Rojec-Fistravec, lahki dvojni dvojec Malešič-Hrvat in lahki enojec Hrvat. Med precej povprečnimi so bili nastopi dvojnega dvojca Aleš in Janez Zupan in dvojnega četverca; ta je zaostal za potrebno hitrostjo, ki bi jo moral prikazati, zato imam o tej posadki še dileme glede EP. Pri mlajših članih so pohvalni nastopi Jureta Graceta v enojcu in dvojnega dvojca Ostanek-Rebolj, pri mladincih odstopata enojca Zarič in Vid Pugelj ter dvojni dvojec Krebs-Pugelj, zelo dober je bil tudi dvojni četverec,« je ocenil Janša. Potnike za člansko EP bo razkril dva tedna pred prvim vrhuncem sezone.