Špilak končno v raju za proste strelce

Odstopa Alberta Contadorja in Chrisa Frooma sta na Touru odprla prostor za napade.

Objavljeno
15. julij 2014 17.16
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport

Besançon – Če ne bo večjih zapletov oziroma padcev ali okvar je Vincenzo Nibali na najboljši poti k prepričljivi zmagi na Touru. V prvi gorski etapi je pokazal tako premoč, da ga med tekmeci ni takšnega, ki bi mu lahko sledil. V naslednjih enajstih etapah bo moral le nadzorovati dirko, kot sta jo nekoč Miguel Indurain in Lance Armstrong, zadnja leta pa Bradley Wiggins.

Italijan ima za seboj močno ekipo, ki glavnim Nibalijevim tekmecem – Richieju Portu, Alejandru Valverdeju, Romainu Bardetu, Pierru Rollandu in Tejayu van Garderenu – ne bo dala dihati. To pa pomeni, da bodo imeli prosti strelci pravi raj za akcije. Leta 2012 so, potem ko je Wiggins v 7. etapi oblekel rumeno majico v etapi na La Planche des Belles Filles, v vseh hribovskih etapah zmagali za vrh nenevarni kolesarji oziroma ubežniki.

Simon Špilak je bil v minulih etapah v zavetrju glavnine in se spretno izogibal padcem. V desetih etapah jih je bilo skupaj kar 78, največ v sedmi (25). »Dirkanje je bilo v prvem delu tako živčno, da sem moral biti zelo osredotočen na tekmece in cestišče, da se nisem zapletel v kakšnega izmed padcev. Še posebej so bili nevarni spusti na mokrih cestah,« je Špilak pojasnil, zakaj ga ni bilo v ospredju. Nevarnosti se je izognil tudi na slovitih kockah Roubaixa, kjer bi lahko z več tveganja zagotovo dosegel dober rezultat. Ravnal je modro in celotne dirke ni postavil na kocko kot denimo 20 kolesarjev, ki so se znašli na tleh. Držal se je svojega načrta in čakal na drugi teden, ko pridejo na vrsto prave etape za njegov slog kolesarjenja v pobegih. Zato je tudi po deseti etapi povedal, da pravi Tour zanj šele prihaja. V moštvu Katjuše ima prosto izbiro, tako kot tudi Joaquim Rodriguez, ki se je očitno odločil, da bo dirkal na pikčasto majico najboljšega gorskega kolesarja. To bo seveda omejilo Špilakov manevrski prostor. »V prvem tednu je bilo zelo težko izvesti pravi beg. Velikokrat sem poskušal, a ni šlo. Ko sem ga v osmi etapi le ujel, sem imel v zadnjem kilometru smolo. V odločilnem trenutku, ko sem bil v zaledju Cancellare (Švicar je osvojil 2. mesto – op. p), sem moral zavirati. Dovolj je bil pogled v stran in priložnost je bila zapravljena,« je letos najboljši slovenski kolesar opisal izjemne bitke v prvi uri kolesarjenja v etapah, ko se praviloma zgodi vse tisto, kar opredeli taktiko etape.

Kristjan Koren je dan počitka še kako potreboval. V desetih etapah je bil med največjimi garači in je zelo zaslužen za Saganovo serijo drugih, tretjih, četrtih in petih mest. Pravi, da je to najbolj pester in naporen Tour, ki ga je doživel v zadnjih petih letih. »Od štarta naprej gre v vsaki etapi na polno. Niti minute ni počitka. V 9. etapi sem šel v beg brez večjih pričakovanj. Le sledil sem pospeševanju Cancellare. Kako bo v nadaljevanju, bo odvisno od Sagana. Danes in jutri bomo zagotovo šli na njegovo zmago. V gorskih etapah se bom odločal iz dneva v dan,« Koren upa, da bo tudi sam prišel na vrsto za dirkanje na rezultat, kakršen koli pač bo.