Srebrni Slovenci so se z navijači poveselili na Kongresnem trgu

Slovenska odbojkarska reprezentanca se je po zgodovinskem nastopu na EP vrnila v domovino in z navijači proslavila uspeh.

Objavljeno
19. oktober 2015 09.52
Posodobljeno
19. oktober 2015 10.04
odbojka
M. Ž., G. L., Delo.si
M. Ž., G. L., Delo.si

Ljubljana - Slovenska odbojkarska reprezentanca je po zgodovinskem nastopu na evropskem prvenstvu, na katerem si je priborila srebrno odličje, danes zjutraj vrnila v domovino. Na letališču Jožeta Pučnika jih je pričakalo približno 150 navijačev, ob 14. uri pa je sledil še sprejem na Kongresnem trgu, kjer je slovenskim junakom prav tako zaploskala lepa množica navijačev.

Varovanci Andree Gianija so poskrbeli za enega največjih dosežkov v zgodovini slovenskih ekipnih športov, saj so poleg njih kolajno osvojili le rokometaši, ki so na evropskem prvenstvu 2004 osvojil srebro.

Srebrne slovenske odbojkarje je na letališču Jožeta Pučnika pričakala velika množica ljudi, ki je kot prvega pričakala kapetana Tineta Urnauta, za njim pa so skozi vrata stopili še preostali člani reprezentance.

»Ni besed, s katerimi bi lahko to opisal občutke, to so najlepši občutki v karieri vsakega športnika. Zelo smo veseli, da ste nas pričakali v takšnem številu. Za vsako točko smo pustili srce na igrišču in zelo sem ponosen na vso ekipo, rad bi se zahvalil vsem, ki so nas spremljali. Od prvega dneva sodelovanja z Andreo Gianijem smi podali jasne cilje in od takrat se na vsakem treningu, prijateljski tekmi in uradni tekmi borimo po najboljših močeh, v ospredju sta disciplina in ekipni duh,« je za RTV Slovenije povedal Urnaut.

Na Kongresnem trgu je bilo veselo

Popoldne je na Kongresnem trgu sledil še drugi del prijetnega druženja z navijači, ki je potekal v sproščenem vzdušju in tudi v suhem vremenu. Dež je namreč še ravno pravi čas ponehal. Besedo je kot prvi dobil predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret, ki je zbrano množico nagovoril z naslednjimi besedami: »Težko je v teh trenutkih kaj povedati. To kar smo tam občutili ... Vsi smo iskreno čutili podporo vas v Sloveniji.«

Na oder so ob ovacijah gledalcev za njim vkorakali Alen Pajenk, Alen Šket, Mitja Gasparini, Miha Plot, Dejan Vinčič, Jan Kozamernik, Danijel Koncilja, Jan Klobučar, Jani Kovačič, Jan Pokeršnik, Gregor Ropret, Tine Urnaut, Klemen Čebulj, Uroš Pavlović in nazadnje selektor Andrea Giani. Skratka, petnajsterica slovenskih junakov.

»Zelo, zelo sem vesel. Ti fantje so prijetni. To je bila zame čudovita izkušnja. Zelo sem čustven. Hvala!« je dejal Giani in zatem skupaj s Kingstoni prijel tudi za mikrofon in pokazal nekaj iz svojega pevskega repertoarja. Do besede je prišel tudi kapetan Urnaut, ki je bil na EP okronan za najboljšega sprejemalca med napadalci: »Zdaj se šele začenjamo zavedati, kaj nam je uspelo. Ponosen sem na celo ekipo, štab, zvezo, navijače. Vsi ste nam omogočili, da smo dosegli, kar smo.«

Slovensko ekipo in navijače sta pozdravila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič in ljubljanski župan Zoran Janković. Govor slednjega je bil nekoliko krajši, a zato zelo neposreden. »EP 2019 bo v Sloveniji. In to v Stožicah,« je obljubil Janković.

Giani verjel v ekipo

Slovenski odbojkarski štab je prve vtise s slovensko javnostjo delil že v dopoldanskih urah na Brniku. Selektor Giani je že tedaj pokazal veliko čustev, kjer je ponosno spregovoril o svojih varovancih: »Vseskozi sem verjel v to ekipo, ki je celo leto rasla. Na evropskem prvenstvu smo igrali odlično, doživeli poraz z Belgijci, nato pa iz tekme v tekmo dvigovali nivo. Najprej proti Nizozemcem, nato proti Poljakom, v polfinalu proti Italijanom in tudi v finalu smo igrali zelo dobro. Tam smo tudi nekoliko nesrečno na razliko in z osvojenimi 27 točkami izgubili drugi in tretji niz. Ta ekipa nima meja,« je povedal italijanski strokovnjak, ki je od sprejemu tudi potočil solzo sreče.

Vinčić izpostavil tekmo s Poljsko, Čebulj si bo zapomnil polfinale

Dejan Vinčić je dejal, da je bila na poti do srebra ključna tekma s Poljaki: »Najlepše občutke sem imel na tekmi s Poljaki. Po zmagi sem se zjokal, saj sem imel v sebi toliko emocij. Po tej zmagi smo si dvignili samozavest, proti Italiji pa sem že imel občutek, kot da je bila naša zmaga pričakovana.«

Klemnu Čebulju si bo najbolj zapomnil polfinalno tekmo z Italijo: »Igrali smo fenomenalno. Italijani niso pričakovali takšnega odpora. Mi smo od prve do zadnje točke verjeli, da jih lahko premagamo. Imeli smo pravi pristop in tisto energijo, ki je bila potrebna. Držali smo skupaj in bili disciplinirani.«

Mitja Gasparini je ob prihodu na letališče povedal: »Krasno se je vrniti domov in imeti tak sprejem. Vsi smo presrečni, da smo dosegli tak rezultat. S fanti bi rad proslavljal to enkratno medaljo, vendar za to ne bo časa, saj se moramo hitro vrniti v klube.«

Kozamernik si je izboril prostor na igrišču

Med slovenskimi odbojkarji, ki so si priborili srebrna odličja, je tudi 19-letni Jan Kozamernik. Ta se je članski reprezentanci pridružil nekoliko kasneje, saj je pred tem z mladinsko reprezentanco igral na svetovnem prvenstvu in ji pomagal do sedmega mesta:

»Nisem verjel, da bom imel v reprezentanci tako vlogo. Zaradi mladinske reprezentance sem se članski pridružil kasneje. Od začetka me Andrea Giani še ni vključil v igro, kasneje pa sem dobil priložnost in vse se je odvilo v pravo smer. Časa za počitek ne bo veliko. Trener mi je namenil nekaj prostih dni, vendar se je že začelo državno prvenstvo, kmalu bo sledila tudi liga prvakov, tako da ne bomo imeli časa za počitek,« je povedal član ACH Volleyja.