Francoski odbojkarji še brez OI, Rusija bo branila naslov

Na turnirju evropskih olimpijskih kvalifikacij za Rio so aktualni evropski prvaki presenetljivo izgubili z Rusijo.

Objavljeno
10. januar 2016 19.13
Š. Ro.
Š. Ro.

Berlin - Ne le, da je brez olimpijske vozovnice slovenska odbojkarska reprezentanca, kljub srebrni kolajni na evropskem prvenstvu, tudi aktualni prvaki stare celine, ki so v Sofiji premagali Tineta Urnauta in druščino, še nimajo zagotovljene poti v Rio de Janeiro. Na turnirju evropskih olimpijskih kvalifikacij v Berlinu jih je namreč presenetljivo s 3:1 premagala Rusija, ki bo tako lahko branila zlato kolajno iz Londona, kjer je v finalu premagala Brazilijo.

To ej bil za odbojkarje, med katerimi blesti zlasti Earvin Ngapeth, precejšen šok, Rusi so bili na zadnjem velikem turnirju šele šesti. Poleg tega pa je Francija v Berlinu že dobila prvi medsebojni obračun v skupini. Toda v odločilnem trenutku so bili izbranci legendarnega trenerja Vladimirja Alekna boljši, po slabem začetku so dvoboj dobili s 3:1 (-14, 16, 23, 21). Največ zaslug za to imajo razpoloženi korektor Maksim Mihailov, sprejemalec Jurij Berežko in bloker Andrej Aščev.

Francozi pa bodo imeli za olimpijsko vozovnico, ki jo od evropskih reprezentanc imajo le Italijani, še eno možnost. In sicer jo bodo poskušali na svetovnih kvalifikacijah, te bodo konec maja v Tokiu. Tam bodo igrali tudi svetovni prvaki Poljaki, ki so si to pravico izborili z zmago v malem finalu, v katerem so po dramatičnem boju s 3:2 (-20, 22, -16, 26, 14) premagali Nemce.

Poleg Nemčije, sicer tekmice Slovenije v tretji skupini svetovne lige, so možnosti za nastop na igrah v Berlinu izgubile še Srbija, Belgija, Bolgarija in Finska.