Giani: Ta ekipa lahko razmišlja tudi o OI

Novi selektor slovenske moške odbojkarske izbrane vrste Andrea Giani po prvem stiku z reprezentanti optimističen.

Objavljeno
06. maj 2015 21.15
Na sliki Andrea Giani. Tiskovna konferenca moške odbojkarske reprezentance v Kranjski Gori, 6. maja 2015
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Kranjska Gora – Novi selektor slovenske moške reprezentance Andrea Giani je odbojkarska ikona, eden od najtrofejnejših igralcev v zgodovini, uspešno pa se je spoprijel tudi s trenerskim poslom, saj z odliko krmari italijanske prvoligaše. Je uglajen, izogiba se konfliktom, prvi selektor torej, ki mu ne nasprotuje nihče.

Je tudi pristaš trdega dela, kar člane izbrane vrste navdaja z optimizmom, da bi zasedba končno lahko stopila korak naprej, kar se ji je doslej na vseh velikih tekmovanjih ponesrečilo. »Pomembno se mi zdi, da je selektor izpostavil ekipni duh, ki smo ga izven igrišča vselej imeli, na parketu pa smo v ključnih trenutkih, ob odločilnih točkah in težkih žogah razpadli. Upam, da bo Andrea tu storil preskok. Vselej smo se po reprezentančnih akcijah v klube vračali razočarani, verjamem, da bo pod novim vodstvom drugače,« je 45-letnemu Italijanu polaskal eden od najizkušenejših v izbrani vrsti, podajalec Dejan Vinčič.

»Komunikacija, motivacija in sožitje – to so ključni poudarki moje trenerske filozofije. Odbojka je moštveni šport, v katerem vselej zmaguje moštvo. Če skupina igralcev dobro komunicira in diha kot eden, potem stvar deluje,« je svoj trenerski slog opisal Giani, ki je v času igralske kariere vadil in igral pod številnimi vrhunskimi strokovnjaki kova Julio Velasco, Gian Paolo Montali, Daniele Bagnoli, Francesco Dal'Ollio. Od vsakega se je učil in potegnil le najboljše, kar mu koristi na zdajšnji trenerski poti. »Velasco, Bagnoli ali kdo drug, vsak ima svojo filozofijo in svoj način dela. Tudi jaz sem si postavil svojega. Je pa res, da ni le od trenerja odvisno, kako se bo lotil posamezne zasedbe, temveč tudi od karakteristik ekipe,« poudarja trikratni svetovni in štirikratni evropski prvak, ki je v karieri blestel kot zelo vsestranski igralec, saj se je preizkusil na položajih blokerja, korektorja, sprejemalca.

Slovensko reprezentanco šele spoznava. Ogledal si je posnetke in analiziral vse njene lanske dvoboje, četverico igralcev, ki si kruh služijo v Italiji – Mitja Gasparini celo v njegovi Veroni –, že pozna, vseh pa še nima v malem prstu. »Ta izbrana vrsta je sestavljena iz dveh skupin: v eni so fantje z izkušnjami iz največjih evropskih lig, v drugi pa preostali izbranci, ki jih v tem tednu šele spoznavam in bom potreboval nekoliko več časa za oceno, kaj so sposobni.« V ekipo verjame brez zadržkov, kot njeni glavni orožji navede napad in servis, v kadru je veliko igralcev, ki delajo razliko v svojih klubih in bi jo lahko tudi v reprezentanci, toda »v prvi vrsti se moramo naučiti napredovati kot moštvo in ne kot posamezniki«.

Prvi test za Gianija bosta skorajšnja dvoboja dodatnih kvalifikacij za nastop na letošnjem EP s Portugalsko. »Glede na stanje na svetovni jakostni lestvici – oni so na 27., mi pa na 39. mestu – so favoriti tekmeci, glede na individualno kakovost smo favoriti mi. Portugalska ima enega izjemnega odbojkarja, Alexa Ferreiro, drugi fantje so zgolj igralci. Toda zanje je značilno, da vselej igrajo kot ekipa, naša naloga pa je, da jih prekosimo v timskem duhu,« se zaveda naslednik Luke Slabeta in ob vprašanju, kaj bi za slovensko odbojko pomenilo, če se zasedba ne bi uvrstila na EP, za trenutek obnemi. »Pot bo dolga in trnova, vendar se je bomo lotili z majhnimi koraki. Prvi tekmi s Portugalci sta ta čas najpomembnejši, od njiju bo tudi odvisno nadaljevanje reprezentančne sezone. Na splošno pa je ta slovenska ekipa tako močna, da lahko razmišlja tudi o OI in doseže marsikaj.« In zakaj še ni? »Ključno je, da ji je primanjkovalo zahtevnih dvobojev z najmočnejšimi svetovnimi tekmeci,« je prepričan Giani.