Ta napaka ni bila prva, a ga zelo boli

Privržencem Sebastiana Vettla ne gre v račun novi domači poraz
Fotografija: Namesto da bi se doma veselil zmage, je Sebastian Vettel razočaran odkorakal s steze.
FOTO Reuters
Odpri galerijo
Namesto da bi se doma veselil zmage, je Sebastian Vettel razočaran odkorakal s steze. FOTO Reuters

Hockenheim – Že prav nogometno ozračje s številnimi zastavami, navijaškimi vzkliki in baklami na edinem nemškem prizorišču sezone svetovnega prvenstva formule 1 nikakor ni bilo presenetljivo. Sebastian Vettel, štirikratni svetovni prvak, uživa med rojaki izjemno podporo, množico privržencev je njegova zadnja zmaga v Silverstonu še posebej podžgala. A tako kot vedno doslej se mu je na domačem prizorišču zataknilo.

Resda so bili med 71.000 gledalci zadovoljni tisti nemški obiskovalci, ki stavijo na moštvo Mercedesa, za katerega tekmuje zmagovalec letošnjega Hockenheima Lewis Hamilton, a v odmevih po tekmi – bodisi v medijih bodisi ob pogovorih med številnimi spremljevalci F1 – je rdeča nit pripadala spodrsljaju vodilnega domačega dirkača. »Kje so časi naših veselic z Michaelom,« so se nostalgično spraševali Nemci in se spomnili štirih zmag neprekosljivega Schumacherja v Hockenheimu – v letih 1995, 2002, 2004 in 2006. Za zadnjo domačo zmago je na tem prizorišču v zvezni deželi Baden-Württemberg poskrbel pred štirimi leti Nico Rosberg, Vettel pa je bil v domovini najboljši sezono prej, torej 2013., a takrat na dirkališču Nürburgring.
»Zelo me jezi, da se mi je to zgodilo prav v Hockenheimu. Pa zmago smo imeli že v žepu,« ni skrival slabe volje ob analizi dirke, v kateri je po treh četrtinah preizkušnje vodil, nakar si je na razmočeni stezi privoščil napako s prepoznim zaviranjem. »Res sem se pred ovinkom malce prepozno odločil za zavoro, zadnji kolesi mi je blokiralo, vse dotlej prigarano sem odvrgel proč,« je govoril, se opravičeval članom ekipe, zlasti mehanikom, in kajpak tudi zvestim privržencem. Ti so bili po vsem videnem v dneh pred veliko nedeljsko predstavo prepričani o njegovem zmagoslavju, ne nazadnje je to napovedovala tudi njegova zanesljiva vožnja do omenjenega ovinka. A veliki tekmec Hamilton je le čakal na priložnost za plen, potrpežljivo napadal, se najprej s 14. štartnega izhodišča prebil na 5. mesto, nakar je nato v dežju prevzel popolno prevlado. Res: bolj je deževalo, bolj prepričljiv je bil Anglež.


Hockenheim blizu slovesa od F1


Tako pa nemški as, ki je pred tremi tedni slavil 31. rojstni dan, ni vidno ovrednotil najboljšega štartnega izhodišča, zanj petega v teh sezoni, sicer pa že 55. v karieri na dirkališčih formule 1. »Storil sem že kakšno hujšo napako od te, a ta me vseeno zelo boli,« je bil neutolažljiv Vettel, ki se kar ne more sprijazniti, da na seznamu uspehov imenitne športne poti še nima zmage v Hockenheimu. In ni več malo tistih, ki že dvomijo o tem, ali jo bo sploh kdaj dosegel. Resda stroka napoveduje, da se bo njegov dvoboj z velikim tekmecem Hamiltonom raztegnil vsaj še na nekaj naslednjih let, a zelo vprašljivo ostaja, kakšna bo prihodnost tega prizorišča. Resda je ni športne prireditve najvišje ravni, ki je državljani Nemčije ne bi prav vzneseno spremljali, toda prireditelji si vštric z značajem racionalnega in ne pretirano zapravljivega okolja ne želijo za vsako ceno obdržati dirke formule 1 v Hockenheimu. Podobno je bilo tudi z zadnjima kandidaturama Hamburga za poletne olimpijske igre in Münchna za zimske – ker so stroški segali v višave, so se spektaklu tako v pristaniškem mestu kot tudi metropoli bogatega nemškega juga odpovedali.

Komentarji: