Tanja Žakelj na drugi dirki že bolj v slogu lanske sezone

Na drugi dirki sezone svetovnega pokala v olimpijskem krosu je Tanja Žakelj končala na petem mestu.

Objavljeno
27. april 2014 09.44
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Carins - Potem ko na uvodni dirki sezone v Pietermaritzburgu slovenska gorska kolesarka Tanja Žakelj ni bila kos bremenu št. 1, ji je že druga preizkušnja v svetovnem pokalu prinesla več zadovoljstva. Dirko v Carinsu v Avstraliji je končala na 5. mestu in se tako že bolj približala svojim predstavam iz lanske sezone, ki jo je tudi končala kot skupna zmagovalka svetovnega pokala.

V nekoliko okrnjeni konkurenci (med drugim je manjkala tudi druga slovenska predstavnica Blaža Klemenčič) je zmagala Italijanka Eva Lechner. Prva zasledovalka Žakljeve v minuli sezoni je za 52 sekund premagala Kanadčanko Emily Batty, Rusinjo Irino Kalentjevo pa za minuto in sedem sekund. Žakljeva je zaostala dve minuti in sedem sekund, se pa že vrnila na zmagovalni oder, kamor povabijo najboljšo peterico.

»Pomembno je, da sem dobila nazaj prave občutke za dirkati in za borbo med najboljšimi na progi,« se je veselila 25-letna članica slovenske profesionalne ekipe Unior Tools. Kot je dejala, se je na progi počutila odlično.» To je tudi eden od razlogov, da sem se tu bolje počutila kot v Afriki. Ta proga mi veliko bolje odgovarja. Če se dobro počutim, potem lahko pokažem, koliko sem trenutno fizično sposobna,« je dejala.

Žakljeva je tokrat že štartala odlično, veliko bolje kot v Afriki, mesto v ospredju pa zadržala vse do zadnjega kroga. »Celotno dirko sem se poizkušala osredotočiti sama nase, na svojo vožnjo, čim bolje odpeljati teh pet krogov. To je bil moj načrt in cilj, ki sem ga s to dirko izpolnila,« je še povedala.

Kljub prepričljivi zmagi v Južni Afriki se tokrat na strmih vzponih in navpičnih spustih ni najbolje znašla Švicarka  Jolanda Neff, ki je končala kot deveta, s 350 točkami pa ostala v vodstvu svetovnega pokala. Lechnerjeva na drugem mestu zaostaja 20 točk, Battyjeva na tretjem jih je zbrala 300. Žakljeva, ki je bila v Pietermaritzburgu 14., je z 218 točkami zdaj sedma.

Najboljša slovenska gorska kolesarka se bo zdaj z ekipo po dolgem potovanju vrnila v domovino, kjer si bo lahko dobro odpočila do naslednje dirke, ki bo 25. maja v Novem Mestu na Češkem, na prizorišču njene premierne zmage.