Teja Belak v sobotnem finalu preskoka

Slovenska telovadka Teja Belak se je na EP v športni gimnastiki uvrstila v finale najboljše osmerice na preskoku.

Objavljeno
16. april 2015 01.25
Svetovni pokal v gimnastiki - Teja Belak 04.aprila 2015
G. L., Delo.si, STA
G. L., Delo.si, STA

Montpellier - Slovenska telovadka Teja Belak se je na evropskem prvenstvu v športni gimnastiki v Montpellierju uvrstila v finale najboljše osmerice na preskoku. V kvalifikacijah je bila z oceno 14,183 sedma. Tjaša Kysselef je na istem orodju končala na 14. mestu.

Cilj slovenske reprezentance je bil uvrstitev Belakove v finale, kar je Ljubljančanka izpolnila. Belakova je svoje delo opravila po svojih zmožnostih in je nasmejano čakala na sodniške ocene. A se je s 14,183 uvrstila na sedmo mesto in je za rep še držala finalno vstopnico. Od preostale 17-erice tekmovalk, ki so še čakale na svoj nastop na preskoku, je ni nobena premagala.

»Zelo sem zadovoljna. Nisem računala na finale, vsaj na začetku sezone ne. Iz tekme v tekmo mi je šlo bolje, s temi skoki sem konkurenčna. Nisem se obremenjevala s finalom. Zlagala bi se, če bi rekla, da ne bi bila razočarana. Glede na operacijo in težave, ki sem jih imela, se je vse zelo dobro izteklo,« je povedala Belakova.

Ta je je nastopila še na dvovišinski bradlji, kjer pa ni bila niti blizu osmerice finalistk. Na koncu je tekmovanje končala na 32. mestu. Belakova v mnogoboju ni nastopila, saj ima še vedno bolečine v nogi in ne more normalno tekmovati na gredi in parterju.

Kysselefova nezadovoljna

Prva je sicer od slovenske dvojice nastopila Kysselefova, ki je uvodni skok naredila dobro, pri drugem pa je imela nekaj težav pri doskoku, zato je tudi dobila desetinko točke odbitka. Kljub temu je Kysselefova izpolnila svoj osebni cilj, saj je izboljšala 15. mesto z EP v Milanu 2009. V kvalifikacijah na preskoku je bila najboljša branilka naslova Švicarka Giulia Steingruber z oceno 15,133.

»Nisem zadovoljna. Izboljšala sem rezultat iz Milana, nisem pa zadovoljna z drugim skokom. Lahko dobim pol točke več. Ne vem, zakaj je tako bilo, mogoče zaradi pomanjkanja koncentracije. S tem skokom nima težav, zato sem toliko bolj razočarana. Glede mnogoboja sem zadovoljna, dosegla sem normo in se uvrstila na SP,« pa je dodala Kysselefova.

Slovenska telovadka je nastopila na vseh štirih orodjih. Poleg 14. mesta na preskoku je bila na drugih orodjih daleč od osmega mesta, ki še zagotavlja mesto v finalu. Na bradlji je bila 47., na parterju 36. in na gredi 66.

Enaindvajsetletnica je mnogobojsko tekmovanje končala na 37. mestu, za 32. mestom, ki je še vodilo v petkov finale, je zaostala za eno točko. Najboljša v kvalifikacijah je bila Rusinja Marija Karenkova (57,698).

Jutri bodo v kvalifikacijah nastopili moški, med njimi Sašo Bertoncelj, Rok Klavora, Žiga Šilc, Alen Dimic in Peter Lampret. V petek bo na programu finale mnogoboja, v soboto in nedeljo pa finali po orodjih. Belakova bo nastopila v soboto ob 14.30.