Tina Šutej neuspešna, Mo Farah poskrbel za prvo erupcijo navdušenja (VIDEO)

Uvodni dan SP v atletiki je zaznamoval še prvi nastop Usaina Bolta, ki je na 100 m zmagal v svoji predtekmovalni skupini. 

Objavljeno
05. avgust 2017 01.09
Saša Verčič, poročevalka
Saša Verčič, poročevalka

London - Za slovensko atletiko se svetovno prvenstvo v Londonu (pričakovano) ni začelo najbolj uspešno. Tina Šutej je obstala v kvalifikacijah skoka s palico, od uvrstitve v finale pa je bila precej daleč. Njen večer se je že začel zelo slabo, saj ni v prvo preskočila začetne višine 420 cm, zanjo je potrebovala dva poskusa. Na 435 je sicer nato šlo bolje, vendar pa je bilo to tudi vse, kar je pokazala. Ne le, da ni dosegla najboljšega izida sezone, kar je bila njena želja, tudi izenačila ga ni, saj je v Tel Avivu preskočila 450 cm. 

Na tej višini je bila nocoj trikrat neuspešna - že ob drugem poskusu, ko je enkrat zgolj stekla po zaletišču in se nato vrnila na izhodišče, je bilo jasno, da bo težko preletela letvico -, ta pa bi ji sicer ob dobrem prejšnjem skakanju že lahko prinesla finale ... Avtomatično kvalifikacijsko normo je namreč preskočila ena sama atletinja (Ekaterini Stefanidi), vmes pa je bila letvica še na 455. Šutejeva je zasedla 15. mesto, v manjšo (slabo) tolažbo pa ji je lahko, da je prehitela olimpijsko prvakinjo s prav tega štadiona, Američanko Jennifer Suhr, ki je prvič poskušala na 455 cm, a na svoji začetni višini letvico trikrat porušila ... 

Olimpijski štadion v Londonu je sicer nocoj doživel prvo erupcijo navdušenja. Že prva disciplina prvenstva s končno odločitvijo, 10.000 m, je bila namreč ena od udarnih otoških, 55.000 gledalcev pa je videlo novo zmago Moja Faraha. Slednji si je zlato kolajno pritekel v ciljnem šprintu (26:49,51), to pa je že njegov tretji zaporedni naslov svetovnega prvaka v tej disciplini. Britanec bo skušal v nadaljevanju SP še tretjič zapored osvojiti zlati dvojček (5000 m). Srebro je osvojil Joshua Kiprui Cheptegei (26:49,94), bron pa Paul Kipngetich Tanui (26:50,60). Uvodni dan je zaznamoval tudi prvi nastop Usaina Bolta, ki je na 100 m zmagal v svoji predtekmovalni skupini.