Tof zbira Zanoškarjev bataljon

Na 33. izvedbi Maratona Franja, ki bo posvečena preminulemu Zvonetu Zanoškarju, pričakujejo približno 7000 udeležencev.

Objavljeno
21. maj 2014 11.20
Maraton Franja 9.6.2013 Ljubljana Slovenija
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport
Ljubljana – »Imamo začasno vlado in predčasne volitve, edino, kar je redno in pravočasno na sporedu, je maraton Franja,« je pred 33. izvedbo največjega slovenskega rekreativnokolesarskega dogodka (med 6. in 8. junijem) v svojem slogu povedal idejni oče MF, 80-letni Tone Fornezzi Tof. Na letošnjem bo pogrešal lani preminulega Zvoneta Zanoškarja, s katerim sta zasnovala in uresničila projekt.

Tof je člane organizacijskega odbora s prvega MF povabil na kolo v t. i. Zanoškarjev bataljon, ki ga je osnoval za tokratno Franjo v spomin na prijatelja. »Letošnjo Franjo bomo posvetili Zvonetu,« se je poklonil nekdanjemu dolgoletnemu direktorju kolesarskega kluba Rog.

MF sledi svoji tradiciji, hkrati pa raste in niza novosti. Ker se konec avgusta direktorju prireditve Gorazdu Penku in njegovi ekipi v Ljubljani obeta še organizacija finala svetovnega prvenstva za amaterje (UCI World Cycling Tour), bo 33. Maraton Franja BTC City generalka za omenjeni dogodek. »Letos bo izvedba zato drugačna. Kolesarji bodo razdeljeni po kategorijah. Vsaka bo imela svoj konvoj. Kolona, ki bo štartala z Brezovice, bo bistveno daljša, kot je bila v prejšnjih letih. Prvi kolesarji bodo tako na sredi vrhniškega klanca, ko se bodo zadnji šele zapeljali s štarta. Za takšno izvedbo smo se odločili na podlagi pogojev Mednarodne kolesarske zveze (UCI), ki jih ta narekuje za amatersko SP,« je pojasnil Penko in dodal, da si s tem odpirajo nove smeri za prihodnost. MF bi lahko v naslednjih letih, denimo, postala večdnevna dirka za rekreativne kolesarje. »Dve etapi že imamo, potrebovali bi le še eno v mestnem središču. Da bi blagovno znamko še utrdili, pa bi morali za dlje časa zapreti ceste. Vzor bi nam lahko bila dirka po Flandriji. V projekt bi vključili tudi krajane ob trasi, ki imajo veliko ponuditi,« je razmišljal Penko.

Trenutno so za MF prijavljeni kolesarji iz 32 držav. Uvod tridnevne prireditve (petek, 6. junij) bo pripadel kronometru moških in žensk, ki bo štel tudi za državno prvenstvo. Dan pozneje bo družinsko-šolski maraton, za konec še velika (156 km) in mala Franja (97 km).

MF, ki je po Penkovih izračunih vredna 750.000 evrov, po oceni Jožeta Mermala, predsednika uprave glavnega pokrovitelja BTC, pa več kot milijon evrov, vsako leto navduši s svojo razsežnostjo. »K MF smo privabili ugledne blagovne znamke in ljudi, ki se jim nočemo izneveriti, zato je pritisk, ki si ga sami nalagamo, pri izvedbi velik. Cenim njihov trud in pozitivno energijo. To je lepa šablona za sodelovanje tudi na drugih področjih,« je misli sklenil alfa in omega prireditve, na kateri tudi letos pričakujejo 7000 udeležencev.