Tour de France: Froome z izjemno vožnjo prvi na Mont Ventouxu

Britanec Christopher Froome je dobil 15., najdaljšo etapo dirke po Franciji.

Objavljeno
14. julij 2013 17.33
CYCLING-FRA-TDF2013-PODIUM
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Mont Ventoux - Vodilni kolesar dirke po Franciji Christopher Froome je na današnji 15. etapi dokazal, zakaj ima v lasti rumeno majico prestižnega Toura.

Britanski kolesar moštva Sky je v zadnjih desetih kilometrih kar 242,5-kilometrske etape uprizoril dva močna napada, se najprej znebil konkurenta, Španca Alberta Contadorja (Saxo-Tinkoff), nato pa je v zaključnih dveh kilometrih ušel še Kolumbijcu Alexandru Nairu Quintani (Movistar) in v cilj 1912 metrov visokega Mont Ventouxa prikolesaril s prednostjo 29 sekund.

»Neverjetno. Zmaga na legendarnem zgodovinskem vzponu 100. izvedbe dirke in pred toliko gledalci je nekaj najlepšega, kar se mi je zgodilo v življenju. Zagotovo je to največja zmaga v moji karieri. Moj cilj ni bil etapni uspeh, ampak sem hotel pridobiti nekaj dodatnih sekund v skupnem seštevku, tako da sem dosegel več, kot sem načrtoval. Ekipa je bila spet enkratna, Quintana pa dostojen tekmec. Ni ga bilo lahko dohiteti, je pa res, da je na koncu popustil. Poskušal sem ga bodriti, da ostane z mano, da bi bilo tudi meni lažje, a je omagal, tako mu niti nisem mogel prepustiti etapne zmage. Dobil sem dodatne sekunde, a kolesarstvo je nepredvidljivo, tako da moram biti tudi v naslednjih etapah močan in zbran,« je dejal Froome.

Kot drugi je v cilj prispel Nairo Quintana, tretji pa je bil Španec Mikel Nieve Iturralde (Euskatel), čigar zaostanek je znašal minuto in 23 sekund.

Christopher Froome je z današnjo odlično vožnjo še povečal svojo prednost v skupnem seštevku, drugouvrščeni Nizozemec Bauke Mollema (Belkin) zaostaja za 4 minute in 14 sekund, tretji je Alberto Contador iz moštva Saxo-Tinkoff (+4:25).

Slovenec Kristijan Koren (Cannondale) je etapo končal na 107. mestu (+27:36), v skupnem seštevku pa je na 97. mestu (+1:40:54)

Kolesarji bodo imeli jutri prost dan.

Deseterica v ospredje

Začetek današnje etape je zaznamoval pobeg deseterice kolesarjev Sylvaina Chavanela (Omega Pharma-Quick Step), Petra Sagana (Cannondale), Markla Irizarja (RadioShack), Pierricka Fedriga (FDJ), Jeremyja Royja (FDJ), Christopha Roblona (Ag2R-La Mondiale), Juana Joseja Lobate (Euskaltel), Daryla Impeyja (GreenEdge), Wouta Poelsa (Vacansoleil) in Juliena El Faresa (Sojasun).

Ti kolesarji so si 138 kilometrov pred koncem priborili prednost šestih minut in petih sekund, nato pa se je iz deseterice izobklikovala deveterica, saj je kot prvi odpadel El Fares. Dobrih 35 kilometrov pred koncem je občutno popustil tudi Peter Sagan, vendar je imel za to drugačne razloge. Slovaški kolesar si je namreč v borbi za zeleno majico - nosi jo najboljši v etapnih uvrstitvah - zagotovil kar 104 točke prednosti pred Markom Cavendishem, kar je bil tudi njegov glavni cilj, tako da je nato počakal na glavnino in se vmes za snemalce peljal po zadnji gumi.

Napad Quintane in Frooma

Potem ko se je Slovak pridružil glavnini, so se začeli odvijati ključni napadi za etapno zmago. Takrat je v ospredju kolesaril Španec Mikel Nieve (Euskaltel), za njim pa se je iz glavnine 12,5 kilometra pred koncem pognal Kolumbijec Nairo Quintana (Movistar). Ta je kaj kmalu prevzel vodstvo, za njim pa so se od ostalih oddaljili še Brintaec Christopher Froome (Sky), njegov avstralski sotekmovalec Richie Porte in Španec Alberto Contador (Saxo-Tinkoff).

Porte je dolgo časa držal ritem, nato pa sedem kilometrov pred koncem predse spustil Frooma, ki se je z izjemnim napadom hitro začel približevati Quintani, nemočni Contador pa je ostal zadaj. Hitro je postalo jasno, da bosta o etapnem zmagovalcu odločala le Froome in Quintana, ki sta imela pred zadnjima dvema kilometroma peklenskega vzpona že 50 sekund prednosti.

Britanski lastnik rumene majice se je ob koncu etape še enkrat odločil za napad in za seboj pustil še edinega konkurenta Quintano, čigar zaostanek se je povečal na 17 sekund, Contador in Nieve pa sta zaostajala za več kot minuto. Christopher Froome si je tako ob bučni podpori gledalcev in z izjemnimi pobegi priboril etapno zmago.

Rezultati 15. etape

1. Christopher Froome (VBr/Sky) 5:48:45

2. Nairo Quintana (Kol/Movistar) + 0:29

3. Mikel Nieve (Špa/Euskaltel-Euskadi) 01:23

4. Joaquim Rodriguez (Špa/Katjuša) isti čas

5. Roman Kreuziger (Češ/Saxo-Tinkoff) 01:40

6. Alberto Contador (Špa/Saxo-Tinkoff) isti čas

7. Jakob Fuglsang (Dan/Astana) 01:43

8. Bauke Mollema (Niz/Belkin) 01:46

9. Laurens Ten Dam (Niz/Belkin) 01:53

10. Jean-Christophe Peraud (Fra/AG2R La Mondiale) 02:08

...

107. Kristijan Koren (Slo/Cannondale) 27:36

 

Skupni vrstni red

1. Christopher Froome (VBr/Sky) 61:11:43

2. Bauke Mollema (Niz/Belkin) 04:14

3. Alberto Contador (Špa/Saxo-Tinkoff) 04:25

4. Roman Kreuziger (Češ/Saxo-Tinkoff) 04:28

5. Laurens Ten Dam (Niz/Belkin) 04:54

6. Nairo Quintana (Kol/Movistar) 05:47

7. Jakob Fuglsang (Dan/Astana) 06:22

8. Joaquim Rodriguez (Špa/Katjuša) 07:11

9. Jean-Christophe Peraud (Fra/AG2R La Mondiale) 07:47

10. Daniel Martin (Irs/Garmin-Sharp) 08:28

...

97. Kristijan Koren (Slo/Cannondale) 1:40:54