Tour: favorit Contador odstopil v solzah in z zlomljeno golenico

Z deseto etapo francoske pentlje je najhitreje opravil Italijan Vincenzo Nibali, ki je spet oblekel rumeno majico.

Objavljeno
14. julij 2014 16.52
Posodobljeno
14. julij 2014 16.52
CYCLING-TOUR/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Mulhouse - Letošnja stoprva izvedba slovite kolesarske dirke po Franciji očitno res ne prizanaša favoritom in kandidatom za skupno zmago, ki padajo kot zrele hruške. Že v uvodni etapi si je namreč pri padcu poškodoval ramo britanski zvezdnik Mark Cavendish, ki bo po operativnem posegu moral počivati šest tednov. Kratko je potegnil tudi sloviti Luksemburžan Andy Schleck, ki si je na tretji etapi poškodoval vezi in meniskus desnega kolena do te mere, da dan pozneje ni bil več zmožen priti na štart četrte etape, ki je bila usodna še za lanskega zmagovalca, v Nairobiju rojenega Britanca Chrisa Frooma. V cilj je sicer še prikolesaril, udarci in odrgnine po vsem telesu, predvsem v levem zapestju, pa so bili prehudi, da bi velik adut moštva Sky lahko nadaljeval na francoski pentlji.

Tour pa je nov davek zahteval danes, ko so morali kolesarji opraviti s 161 kilometrov dolgo ekstremno zahtevno deseto etapo s kar sedmimi vzponi med Mulhousom in smučarskim središčem La Planche. 95 kilometrov pred ciljem se je namreč po hudem padcu na tleh znašel dvakratni zmagovalec dirke (2007 in 2009), španski zvezdnik in član moštva Tinkoff-Saxo, 31-letni Alberto Contador, ki je po devetih etapah držal skupno deveto mesto. Danes se je še pobral, a mu je glavnina ušla za skoraj štiri minute, zato je 18 kilometrov pozneje obupal in v solzah odstopil. Že pred tem se je moral še enkrat ustaviti in si popraviti čevelj, vendar pa so ga moštveni kolegi na čelu z Michaelom Rogersom spodbudili, da se je vrnil na kolo. Prvi podrobnejši zdravniški pregledi so pokazali, da si je prekaljeni Španec zlomil golenico in bo moral pod nož.

»Poškodba ni težka, a bo moral vseeno na operacijo. Želel je nadaljevati, toda uvidel, da ne bo šlo. Pred odstopom mi je potarnal nad močno bolečino in zatrdil, da ne more več voziti. Za nas je to velika škoda. Do danes nam je vse šlo po načrtih, prav od te etape smo si veliko obetali,« je pojasnil vodja ekipe Tinkoff-Saxo Bjarne Riis. Contador je pred začetkom letošnje francoske kolesarske poslastice ob branilcu naslova Froomu veljal za glavnega favorita za zmago. Prav Britanec mu je med prvimi izrekel nekaj tolažilnih besed: »Želim ti hitro okrevanje in upam, da se avgusta vidiva na Vuelti.«

Nibali ima zdaj prosto pot do končne zmage

Zdaj se je pot do končne zmage na široko odprla Astaninemu Italijanu Vincenzu Nibaliju, ki je včeraj resda slekel rumeno majico vodilnega, danes pa jo je oblekel nazaj, saj je bil na peklenski etapi četrt minute hitrejši od Francoza Thibauta Pinota (FDJ), še dodatnih pet sekund pa od Španca Alejandra Valverdeja (Movistar), s čimer se je vrnil v udobno skupno vodstvo, pred glavnim izzivalcem, Avstralcem Richiejem Portejem (Sky), pa ima že skoraj dve minuti in pol zaloge. Z 20. mestom se je tokrat izkazal tudi boljši od obeh Slovencev Simon Špilak (Katjuša), medtem ko je Kristjan Koren (Cannondale) zaostal skoraj pol ure.

IZIDI 10. ETAPE TOURA

1. Vincenzo Nibali (Ita, Astana) 4;27:26
2. Thibaut Pinot (Fra, FDJ.fr) + 0:15
3. Alejandro Valverde (Špa, Movistar) 0:20
4. Jean-Christophe Peraud (Fra, AG2R) - isti čas
5. Romain Bardet (Fra, AG2R) 0:22
6. Tejay Van Garderen (ZDA, BMC) - isti čas
7. Richie Porte (Avst, Sky) 0:25
8. Leopold König (Češ, Netapp-Endura) 0:50
9. Joaquim Rodriguez (Špa, Katjuša) 0:52
10. Mikel Nieve (Špa, Sky) 0:54
20. Simon Špilak (Slo, Katjuša) 1:26
131. Kristijan Koren (Slo, Cannondale) 29:43

SKUPNO

1. Vincenzo Nibali 42;33:38
2. Richie Porte + 2:23
3. Alejandro Valverde 2:47
4. Romain Bardet 3:01
5. Thibaut Pinot 3:47
6. Tejay Van Garderen 3:56
7. Jean-Christophe Peraud 3:57
8. Rui Costa (Por, Lampre-Merida) 3:58
9. Bauke Mollema (Niz, Belkin) 4:08
10. Jürgen van Den Broeck (Bel, Lotto-Belisol) 4:18
61. Simon Špilak 55:22
138. Kristijan Koren 1;32:59