Tour in plavalno SP brez dopinških grešnikov

Veliki športni tekmovanji tega poletja, kolesarski Tour in plavalno SP, sta se razpletli brez dopinških prekrškov.

Objavljeno
21. avgust 2013 20.49
afp/CYCLING-FRA-TDF2013
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Lozana - V teh, zaradi dopinga v športu, razburkanih časih je lepo prebrati, da na dveh od najpomembnejših tekmovanj tega poletja, kolesarskem Touru in plavalnem svetovnem prvenstvu v Barceloni, ni bilo dopinških grešnikov. No, vsaj odkritih ne.

Na francoski pentlji so sicer zdravniki odvzeli 622 vzorcev, od tega 443 krvnih in 179 urinskih. »S tem, da nismo našli nobenih izstopajočih izvidov, ne želim reči, da je bil letošnji Tour čist, temveč le, da za zdaj ni bilo odkritega ničesar nedovoljenega,« poudarja direktorica protidopinške agencije pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze (UCI) Francesca Rossi. Že med dirko po Franciji so dopinški očitki padli na poznejšega zmagovalca, Britanca Chrisa Frooma, Rossijeva pa je potrdila, da so prav njega večkrat testirali.

Dopinških grešnikov ni bilo niti na SP v plavanju in vodnih športih v Barceloni, je sporočila Mednarodna plavalna zveza (Fina). V času tekmovanja je bilo odvzetih 531 vzorcev (378 urinskih in 153 krvnih), že pred prvenstvom še dodatnih 358 vzorcev, vsi pa so bili negativni. Tudi na prejšnjem SP pred dvema letoma v Šanghaju niso odkrili nobenega dopinškega prekrška.

Niso pa še jasni izvidi z atletskega svetovnega prvenstva v Moskvi, na katerem so med drugim pred začetkom tekmovanj testirali kar celotno jamajško reprezentanco z velezvezdnikom Usainom Boltom na čelu, kar se pred tem ni dogajalo ravno pogosto.