Tour: Kittel končal, kot je začel, Nibali potrdil skupno zmago

Italijan Vincenzo Nibali je postal šele šesti kolesar z zmagami na vseh treh največjih dirkah: Touru, Giru in Vuelti.

Objavljeno
27. julij 2014 22.07
CYCLING-FRA-TDF2014-LINE
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Pariz - Stoprva izvedba slovitega kolesarskega Toura se je končala podobno, kot se je začela: z etapno zmago Nemca Marcela Kittla, moštvenega kolega Luke Mezgeca pri Giant-Shimanu, ki je s tekmeci letos opravil na kar štirih etapah. Vendar pa razplet zadnje, 21. etape, imenovane tudi »parada zmagovalcev«, pričakovano ni vplival na končni razplet »francoske pentlje«. Že dalj časa je bilo namreč jasno, da bo Italijan Vincenzo Nibali (Astana) brez težav zadržal rumeno majico, ki jo je nosil na kar 19 etapah - torej vseh z izjemo prve in devete. Pred prvim skupnim izzivalcem, Francozom Jeanom-Christophom Peraudom, je imel naposled kar sedem minut in 52 sekund prednosti, kar je druga največja zaloga v stoletni zgodovini Toura.

Edini preostali slovenski kolesar Kristjan Koren, član Cannondala, danes ni bil v ospredju, na 87. mestu je zaostal 24 sekund (Simon Špilak je že pred dnevi odstopil), predvsem zato, ker je moral pomagati moštvenemu kolegu, Slovaku Petru Saganu. Ta se je na vse kriplje trudil ujeti vsaj eno etapno zmago na letošnji preizkušnji po Franciji, a ostal praznih rok, tokrat je v času zmagovalca ciljno črto prečkal kot deveti. Se je pa vendarle veselil zelene majice za najboljšega po točkah.

Danes so bile razdeljene tudi ostale majice: belo za najboljšega mladega tekmovalca je osvojil tretjeuvrščeni Francoz Thibaut Pinot, 24-letni član ekipe FDJ.fr, pikčasto za najuspešnejšega na gorskih ciljih pa Poljak Rafal Majka (Tinkoff Saxo). Najbolj borbeni kolesar je postal Italijan Alessandro De Marchi, Korenov sotekmovalec pri Cannondalu, ekipno zmago pa je slavila domača zasedba Ag2r La Mondiale.

Toda najprestižnejša lovorika za skupno zmago je osmič odšla v Italijo, prvič po Marcu Pantaniju davnega leta 1998. Nibali, ki sta ga v cilju pričakali soproga in letos rojena hčerka, je postal šele šesti kolesar v zgodovini z zmagami na vseh treh največjih večdnevnih preizkušnjah - poleg Toura še na Giru in Vuelti.

»Ponosen sem, da sem moji domovini spet zagotovil zmago na Touru. Ne želim zmanjševati vrednosti Gira in Vuelte, toda francoska pentlja je vendarle najprestižnejša na svetu,« v cilju ni skrival ganjenosti 29-letni Sicilijanec, ki je med dirko ostal brez najresnejših tekmecev za zmago, ki so po vrsti popadali kot hruške. »Škoda za Chrisa Frooma in Alberta Contadorja, saj sem si želel bitko na nož za končno zmago. Toda padci in poškodbe so sestavni del kolesarstva. Prepričan sem, da bi zmagal tudi, če bi oba prečkala ciljno črto. Teren mi je bil pisan na kožo, klanci so bili po mojem okusu, morda sem bil sposoben prikazati še kaj več. Pri 15 letih sem odšel v svet prav z namenom nekoč osvojiti Tour. Ta zmaga je nagrada za ves trud, ki sem ga vložil v karieri,« je še poudaril Nibali.

IZIDI ZADNJE ETAPE TOURA

1. Marcel Kittel (Nem, Giant Shimano) 3;20:50
2. Alexander Kristoff (Nor, Katjuša)
3. Ramunas Navardauskas (Lit, Garmin Sharp)
4. Andre Greipel (Nem, Lotto Belisol)
5. Mark Renshaw (Avst, Omega Pharma-Quick Step)
6. Bernhard Eisel (Avs, Sky)
7. Bryan Coquard (Fra, Europcard)
8. Alessandro Pettacchi (Ita, Omega Pharma-Quick Step)
9. Peter Sagan (Slk, Cannondale)
10. Romain Feillu (Fra, Bretagne-Seche Environnement) - vsi v času zmagovalca
87. Kristijan Koren (Slo, Cannondale) + 0:24

KONČNI VRSTNI RED

1. Vincenzo Nibali (Ita, Astana) 86;37:52
2. Jean-Christophe Peraud (Fra, Ag2r La Mondiale) + 7:52
3. Thibaut Pinot (Fra, FDJ) 8:24
4. Alejandro Valverde (Špa, Movistar) 9:55
5. Tejay Van Garderen (ZDA, BMC) 11:44
6. Romain Bardet (Fra, Ag2r La Mondiale) 11:46
7. Leopold König (Češ, Netapp-Endura) 14:41
8. Haimar Zubeldia Agirre (Špa, Trek Factory) 18:12
9. Laurens Ten Dam (Niz, Belkin) 18:20
10. Bauke Mollema (Niz, Belkin) 21:24
132. Kristijan Koren 4;29:14