Trajković proti Tokiu kot del svetovne elite

Bronasta kolajna na SP v tekvondoju potrdila Štajerčeve ambicije. Na prvenstvu 189 držav, vse širša panoga dobila 209. članico.

Objavljeno
30. junij 2017 00.55
tre*tekvondo Trajkovič
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Olimpijski tekvondo pri nas ohranja visoke ambicije in premore več tekmovalcev za visoke cilje v prihodnjih letih. To je potrdilo svetovno prvenstvo v Južni Koreji, na katerem je opozoril nase prvi slovenski adut Ivan Trajković. Bronasti »Ivek« je bil tudi v polfinalnem dvoboju kategorije do 87 kg najmanj enakovreden poznejšemu svetovnemu prvaku Alexandru Bachmannu.

Trajković bo v prihodnje črpal upravičeno velik optimizem in gojil najvišje ambicije. Tekvondoist iz Slovenske Bistrice, ki bo septembra upihnil 26 svečk in šele prihaja v najboljša leta za ustvarjanje vrhunskih rezultatov, je v panožnem kompleksu mesta Muju zanesljivo opravil s tekmeci iz Armenije, ZDA in Azerbajdžana (16:8, 26:5 in 22:15), dan zatem v polfinalnem derbiju z Bachmannom pa pogledoval proti finalu do zadnjih sekund dvoboja, ko je Nemec dobil odločilni točki za zmago s 15:13 (po rundah 4:2, 4:8, 7:3).

»Z agresivnim pristopom sem poskušal Nemcu preprečiti gradnjo napadov, a mi je v zadnjih petih sekundah zmanjkalo sreče. Ob koncih druge in tretje runde sem čutil utrujenost, posledično mi je padla zbranost, morda sem tekmecu podaril nekaj točk,« je ocenil Trajković, ki je prvič občutil zahtevnost dveh zaporednih tekmovalnih dni. Prvi dan namreč potekajo boji do vključno četrtfinala, drugi dan se štirje borci merijo le še za lesk kolajn. Pred štirimi leti na SP v Mehiki štajerski tekvondoist ni zmogel tega ritma, zaradi poškodbe mišice se drugi dan ni mogel boriti.

»Osvojil sem prvo kolajno na velikih tekmovanjih po Mehiki, zato sem zelo vesel. Tretje mesto je odličen rezultat. Ko se enkrat povzpneš na vrh, je težko ostati na njem. V kategoriji do 87 kg tekmujem manj kot leto, zato pričakujem še težje dvoboje, saj se bodo name še bolje pripravili. V tej kategoriji prevladujemo Evropejci, zato bo močno tudi naslednje EP. Ta čas imam med 83 in 84 kg, zato se merim s težjimi od sebe, kar bi mi lahko ustrezalo po novih pravilih točkovanja,« je z Daljnega vzhoda sporočil Trajković.

Naslednjim olimpijskim igram se približuje kot elitni član svetovne družine, ki s Francosko Gvajano šteje že 209 članic, v Koreji jih je tekmovalo 189. Na prvenstvo je krenil kot 7. nosilec v svoji kategoriji – olimpijski turnir pozna pol manj kategorij kot drugi turnirji –, s tretjim mestom na SP bo še napredoval po jakostni lestvici, realno lahko meri na olimpijske igre v Tokiu 2020. Za bron je prejel 43,2 točke, za zmago na večini tekem svetovnega pokala prejmejo tekmovalci 10 točk ... »To je odlično izhodišče za naprej. Pred nami je zaslužen dopust, avgusta pa turnir grand prix v Moskvi. Z Ivanom razmišljava tudi o poteh na predsednikov pokal v Uzbekistan in Las Vegas, na katerih bodo podelili po 20 točk za prvo mesto,« je razkril tehnični direktor zveze za tekvondo in Trajkovićev trener Kristijan Kovačič.