Trije slovenski kolesarski junaki zdaj v lov za še večjimi dosežki

Kolesarska zveza Slovenije je za zadnje dosežke čestitala Tanji Žakelj, Mihi Halzerju in Luki Mezgecu.

Objavljeno
28. maj 2013 15.10
Kolesarska zveza Slovenije
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport

Ljubljana - Slovenski kolesarji so v zadnjem mesecu navdušili z nekaj izjemnimi dosežki. Luka Mezgec, nekdanji gorski kolesar, je s tremi 3. mesti presenetil na svojem prvem Giru, Tanja Žakelj je v olimpijskem krosu dosegla premierno zmago v svetovnem pokalu, Miha Halzer je bil na zadnjih dveh dirkah eliminatorju že tik pred zmago, a jo enkrat izgubil v zadnjih metrih, nazadnje pa mu jo je preprečila tehnična okvara na kolesu.

Nad njihovimi dosežki je bil navdušen tudi predsednik Kolesarske zveze Slovenije (KZS) Tomaž Grm, ki jim je danes čestital na novinarski konferenci. Trije kolesarski junaki so ob tem priznali, da so se z zadnjimi rezultati njihovi apetiti po najvišjih mestih še povečali.

Žakljeva po skupno zmago

»Še vedno podoživljam nedeljski uspeh. Za menoj je res fanastična dirka, dokazala sem, da spadam v svetovni vrh. Na prvi dirki v Nemčiji sem še malo tipala, a se nato samozavestno in z visokimi cilji podala v Novo Mesto. Nisem se prestrašila, ko sem prevzela pobudo in uspelo mi je, kar sem si zelo želela,« je Žakljeva povzela dogajanje na dirki na Moravskem. Mlada slovenska kolesarka je po zmagi in 4. mestu pred naslednjo dirko tudi prevzela vodstvo v skupni razvrstitvi svetovnega pokala in tako že nestrpno pričakuje naslednjo dirko v Val di Sole.

Še ne 25-letna članica ekipe Unior Tools ima v nadaljevanju sezone še visoke načrte. Med njimi je tudi skupna zmaga v svetovnem pokalu. »Pred seboj moraš vedno imeti velike izzive, dosežke je treba ves čas presegati,« je povedala Žakljeva, ki si je za svoj nastop na tehničnih delih dirke na Češkem prislužila tudi pohvale svojih klubskih kolegov, ki večinoma nastopajo v spustu. Kolesarka iz Ledin sicer ves čas tudi poudarja, da za njenimi uspehi stoji prav ekipa, ki se ji je pridružila pred to sezono.

Halzer: Tudi zame bo prišel čas

V lov na skupno zmago v svetovnem pokalu bo šel tudi Miha Halzer. Slednji se je med vidna slovenska kolesarska imena vpisal na lanskem SP, ko je osvojil srebrno kolajno v krosu na izpadanje. V tej sezoni je še brez zmage, a tekmeci točno vedo, da je najhitrejši v karavani.

Na zadnjih šestih dirkah je namreč Hrastničan in dober prijatelj Petra Kauzerja kar petkrat postavil najhitrejši čas v kvalifikacijah, štirikrat pa dirkal v finalu. A vendarle je njegova najvišja uvrstitev 3. mesto iz Albstadta. »Zmagati res še nisem uspel, a upam, da bom vendarle tudi jaz prišel na vrsto,« je dejal Halzer, ki tudi še ima možnosti, da osvoji skupno zmago, na kolajni računa tudi na junijskem EP v Švici in septembrskem SP v Južni Afriki.

Mezgec po duši gorski kolesar

Z veseljem je s svojima prijateljema iz časov, ko je tudi sam še vozil gorsko kolo, pokramljal cestni kolesar Luka Mezgec. Potem ko se je pred začetkom sezone 2010 preselil na asfalt, je v zadnjem mesecu opozoril nase na eni najelitnejših dirk na svetu. Na Giru je na treh etapah osvojil 3. mesto. Kot je priznal, ni pričakoval, da se bo uvrščal tako visoko, saj je bil nekajkrat povsem v ospredju šprinterskih odločitev. »Z doseženim sem seveda zelo zadovoljen, dirka se je zame razpletla nad pričakovanji. Ko se je umaknil John Degenkolb, so v ekipi potrebovali dobrega šprinterja. Ponudila se mi je priložnost, ki sem jo dobro izkoristil,« je povedal Kamničan, ki ga zdaj čaka počitek, nato pa priprave na naslednje izzive. Med njimi veliko pričakuje tudi od dirke po Španiji.

Mezgec je ob tem priznal, da se še vedno rad usede tudi na gorsko kolo. »Po duši bom vedno ostal gorski kolesar. Ko sem se preselil na asfalt, je bila to zame velika sprememba, prevsem sem se moral veliko poučiti o taktiki in o vožnji v skupini. Toda vsako leto mi je šlo bolje. Sicer pa sem se na gorskem kolesu privadil pravega občutka za težnost, za prave zavoje. Gorsko kolesarstvo mi je gotovo veliko prineslo.«