Trstenjakova kljub podvigu samokritična

Judoistka najuspešnejšega slovenskega kluba Z'dežele Sankaku zmagala na turnirju za veliko nagrado v Düsseldorfu.

Objavljeno
20. februar 2016 23.55
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Potem ko se slovenski judoistki Tini Trstenjak pred dvema tednoma na turnirju za grand slam v Parizu, kjer je zasedla peto mesto, ni izšlo povsem po željah, je na veliki nagradi v Düsseldorfu včeraj spet pokazala zobe. Z zlato lovoriko je potrdila, da je še vedno št. 1 na svetu v kategoriji do 63 kilogramov.

V uvodnem krogu je Trstenjakova po hudem boju tesno izločila Južnokorejko Seulgi Kim (z 0:1 v kaznih), v drugem pa je veliko bolj prepričljivo odpravila Kubanko Maricet Espinosa z iponom (10:0). Sledil je nov izenačen obračun s Hilde Drexler, jeziček na tehtnici pa se je na stran 25-letne Celjanke prevesil po zaslugi dveh kazni, ki ju je prejela sedem let starejša Avstrijka.

Z enakim izidom je bila nato judoistka najuspešnejšega slovenskega kluba Z'dežele Sankaku v polfinalu boljša tudi od Mongolke Munhzaje Cedevsuren, lanske azijske prvakinje iz Kuvajta, v sklepnem dvoboju pa se je Tini po robu postavila Izraelka Alice Schlesinger, ki tekmuje za Veliko Britanijo. Toda varovanki Marjana Fabjana in Urške Žolnir ni bila kos; Trstenjakova jo je namreč prijela v končni prijem in zmagala z iponom (10:0).

»Zelo sem vesela tega uspeha, čeprav moje borbe niso bile najboljše,« je bila samokritična slovenska šampionka, ki si je z novim podvigom v svetovnem pokalu okrepila samozavest in povrhu dobila dodatno spodbudo.

Blizu temu, da bi se povzpel na zmagovalni oder, je bil tudi njen klubski kolega Rok Drakšič, ki je zasedel peto mesto v kategoriji do 73 kilogramov. Judoist iz Griž je premagal Nizozemca Sama Van 't Westendeja (10:0), Turka Hasana Vanliogluja (10:0), Latvijca Dmitrijsa Fedosejenkovsa (10:0) in Mongolca Nyama Ochirja Sainjargala (1:2 v kaznih), premoč pa je moral priznati Južnokorejcu Changrimu Anu (0:10) in v dvoboju za bronasto kolajno še Gruzincu Laši Šavdatuašviliju (0:10).

Anka Pogačnik (do 70 kg) je v prvem dvoboju izgubila s poznejšo japonsko finalistko Čizuru Arai (2:0 v kaznih), danes pa se bodo v Düsseldorfu, kjer moči meri 545 judoistov iz 86 držav, od Slovencev borili še Klara Apotekar, Ana Velenšek (obe do 78 kg) in Mihael Žgank (do 90 kg).