Tudi če je Cuneo res v krizi, ostaja favorit

Odbojkarje ACH Volleyja drevi čaka obračun osmine finala lige prvakov z italijanskim Cuneom.

Objavljeno
15. januar 2013 11.39
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Ljubljana – Tudi če so odbojkarji ACH Volleyja ta hip v življenjski formi (pa bi to težko zapisali) in če je Cuneo zares v rezultatski krizi, ni nobenega dvoma o tem, da je italijanski velikan še vedno nesporni favorit današnjega (18) prvega dvoboja osmine finala lige prvakov v Stožicah.

Kakšna je raven pripravljenosti Ljubljančanov, je težko natančno opredeliti, saj so v zadnjem mesecu dni načrtno spustili formo in vse pričakovane zmage vknjižili z ravno toliko truda, kolikor ga je bilo zanje potrebnega. Na drugi strani pri Cuneu vre, kar pa ni za klub s toliko svojeglavimi zvezdniki ter razvpitim in samosvojim trenerjem Robertom Piazzo, odbojkarskim Josejem Mourinhom, prav nič nenavadnega. Zdi se, da je decembrsko obdobje hudega rezultatskega padca mimo, v zadnjih dveh ligaških dvobojih Cuneo spet ni oddal niti niza. Vseeno kapetan Wout Wijsmans opozarja: »Seveda lahko premagamo ACH Volley, a trenutno res ne igramo dobro. Da bi v prihodnjih dveh tekmah dvakrat zmagali, bomo morali verjeti vase in v lastne sposobnosti.«

Cuneo je sicer izvrstna mešanica prekaljenih igralcev in izstopajočih mladih biserov. Med prve sodijo podajalska in blokerska ikona zadnjega desetletja, Nikola Grbić in Gigi Mastrangelo, ter Wout Wijsmans in Emanuel Kohut, med druge Cvetan Sokolov, Nimir Abdelaziz in Earwin Ngapeth. Trener Piazza ima na voljo bržkone najboljšo podajalsko dvojico med vsemi klubi v LP (Grbić-Abdelaziz), ki je povrhu tudi najučinkovitejša, saj je Cuneo edini klub med elito stare celine, pri katerem organizatorja igre prispevata več kot desetino vseh točk moštva. Za nameček je šele 20-letni Nizozemec Abdelaziz daleč najboljši izvajalec začetnih udarcev v LP (0,88 asov na niz), glede statistike pa je v dosedanjem delu tega tekmovanja premočno izstopal predvsem bolgarski korektor Cvetan Sokolov. Ta je najučinkovitejši igralec lige (6,18 točk na niz), najboljši napadalec (5 točk na niz) in celo šesti najuspešnejši bloker (0,94 blokov na niz).

»Gre za zasedbo, ki je vselej v zobeh italijanskih medijev. Ima izjemno učinkovit napad, a ne najboljše obrambe. Vodja moštva je 39-letni veteran Grbić, ki ima izjemen pregled nad igro,« je prepričan trener ACH Volleyja Luka Slabe. Po odhodu Uroša Kovačevića bo odslej več priložnosti dobival Američan Jayson Jablonsky, ki se je v finalu slovenskega pokala resda izkazal z brezhibnim sprejemom, ni pa navdušil z mlahavim napadom. Če bo igra na korektorja Alena Šketa postala preveč predvidljiva, ima Slabe na klopi še eno že lep čas ne pretirano izkoriščano orožje – Francoza Moryja Sidibéja, ki je denimo na zadnji interligaški tekmi s Chemesom Humennejem, na kateri je igrala rezervna zasedba ACH Volleyja, vpisal neverjetnih 33 točk. Očitno pa kapetana Andreja Flajsa lažja poškodba ne bo vrgla s tira.

Kakorkoli, na nasprotni strani bo stala ekipa, pri kateri je izhodišče vhunske napadalne igre brezhiben sprejem: na polovici dosedanjih tekem LP si v tej prvini ni privoščila niti ene napake, še najbolj ga je omajal poljski Rzeszow (kar 8 asov) in si za nagrado prislužil častni niz. Vprašanje je, ali bo v kadru Mastrangelo, ki ga je na zadnjih dveh ligaških obračunih ob mreži zamenjal siceršnji sprejemalec Oleg Antonov, tudi Wijsmans je v tej sezoni odigral le eno tekmo LP. Za kolikor toliko mirno pot na gostovanje v Cuneo pa bodo morali Ljubljančani danes kajpak po zmago.