Tudi po 13.000 skokih še uživa

Padalstvo: Uroš Ban že dve desetletji med udarnimi imeni.

Objavljeno
27. junij 2017 22.26
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – V slovenskem padalstvu se udarna imena zlepa ne spreminjajo. Eden tistih, brez katerih si te panoge pri nas že desetletja ni mogoče predstavljati, je lanski svetovni prvak v skokih na cilj iz Chicaga Uroš Ban, ki je ekipi Elana pomagal do zmage na drugi tekmi svetovnega pokala v Lescah.

»Ekipno se je leška preizkušnja razpletla celo bolje od pričakovanj, saj smo imeli težave z realizacijo treninga. Že v prvi seriji se nam je s čisto ničlo posrečil odličen posel, odtlej smo imeli dogajanje pod nadzorom. Verjamem, da bi se izšlo tudi, če bi tekmovanje, ki ga je predčasno zapečatilo vreme, izvedli v celoti,« o zmagi Elana v gorenjskem ozračju spregovori 45-letni Tržičan, ki je posamično zasedel 14. mesto: »Še vedno malce niham, prikradejo se napake, vendar pa se je videlo, da so vse ekipe še nekoliko v začetnem krču.«

Sezone svetovnega pokala ne bo izpeljal v celoti, izpustil je že uvodno dejanje na Grobniku, tudi prihodnjo preizkušnjo, ki bo na sporedu teden dni po vojaškem SP, bo verjetno preskočil. »Nakopičilo se je nekaj težav, tudi z motivacijo, zato smo se interno dogovorili, da bomo nastope v svetovnem pokalu prilagodili trenutnemu položaju, ni pa letos prioriteta,« se strinja Ban. Člani Elana so pred sezono vendarle opravili od 60 do 100 skokov za trening, pred prejšnjimi so jih imeli v nogah tudi do 300.

Ambicije letos podreja vrhuncema, vojaškemu SP v Nemčiji in avgustovskemu EP v Podgorici. »Prepričan sem, da bomo v 14 dneh še dvignili pripravljenost in bo ekipa na vojaškem SP zmožna doseči vrhunski rezultat. Stavimo na izkušnje,« je samozavesten Gorenjec, ki je v padalstvu skoraj tri desetletja, član reprezentance pa desetletje manj. V tem času je vpisal vrtoglavih in zavidljivih več kot 13.000 skokov, a se slehernega še vedno loti enako resno in zavzeto.

»Skakanje ne postane rutina, če drugega ne, vreme ni nikoli enako, zato mi je vsak skok še vedno v užitek. Ko tega ne bo več, se bo takoj odrazilo v rezultatih; ko pa ne bo rezultatov, ne bom več videl smisla v skakanju,« razpreda Ban in dodaja: »Starostne omejitve v padalstvu ni. Enako kot se podaljšuje povprečna življenjska doba, se podaljšuje tudi življenjska doba padalcev. Z mojimi izkušnjami je pristop lažji, znam se odzvati na vremenske specifike in se spopadati z zahtevnejšimi situacijami, s katerimi se mlajši še mučijo.«

Koliko se je v karieri nabralo nastopov na velikih tekmovanjih, se mu niti ne sanja. Za število odličij bi moral pogledati v polno vitrino, »sproti štejem zgolj naslove svetovnega prvaka,« poudarja lanski najboljši športnik občine Tržič, ki je bil trofejen tudi v paraskiju, kombinaciji padalstva in smučanja. »Letos sem še tekmoval na SP, ki je bilo verjetno moje zadnje. Tam potrebuješ več telesne moči, izkušnje v smučanju ne štejejo kaj prida, če telo ne sledi,« pristavi Ban.