Tuja trenerja suspendirana zaradi vpletenosti v dopinški škandal

Kenijska atletska zveza ostro proti tekaškima trenerjema, Italijanu Federicu Rosi in Nizozemcu Gerardu van de Veenu.

Objavljeno
14. april 2015 00.51
afp*MARATHON-LONDON-MEN
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Nairobi - Kenijska atletska zveza je zavoljo vpletenosti v dopinški škandal za pol leta suspendirala dva tuja trenerja, Italijana Federica Roso in Nizozemca Gerarda van de Veena, ki sta trenirala najboljše predstavnike te afriške tekaške velesile, tudi nekdanjega in sedanjega svetovnega rekorderja v maratonu, Wilsona Kipsanga in Dennisa Kimetta, ter zmagovalko maratonov v Chicagu in Bostonu Rito Jeptoo, ki so jo konec januarja zaradi zlorabe eritropoetina prav tako kaznovali z dveletno prepovedjo nastopanja.

»Na začetku leta smo poudarili, da bo ob licenco vsak trener, ki bo imel več kot tri varovance pozitivne na dopinških testih. Danes smo se odločili, da morata Rosa in Van de Veen za šest mesecev opustiti trenersko funkcijo, da bomo lahko v miru preučili njuno vlogo v dopinškem škandalu. Z njima so imeli sklenjene pogodbe številni vrhunski atleti, nekateri so bili v zadnjem obdobju pozitivni,« je opozoril Isaiah Kiplagat, prvi mož zveze, ki je bila v zadnjem obdobju - podobno kot ruska - tarča kritik zaradi številnih dokazanih in sumljivih primerov zlorabe dopinga.

Kiplagat je obenem dejal, da bo 1. maja po 22 letih odstopil z dosedanje funkcije in se osredotočil na kandidaturo za podpredsednika Mednarodne atletske zveze (IAAF), zamenjal pa ga bo Jackson Tuwei. Kiplagat je tudi odkrito podprl Britanca Sebastiana Coa v dvoboju za predsedniški stolček z Ukrajincem Sergejem Bubko.