Tyson sanja o tem, da bo prišel v nebesa

Britanski boksarski orjak Tyson Fury napoveduje, da bo nokavtiral Vladimirja Klička. Prihodnost pripada Joshui.

Objavljeno
23. maj 2016 16.40
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
V boksu je težka kategorija spet zanimiva kot že dolgo ne. Potem ko je britanski orjak Tyson Fury novembra lani premagal ukrajinskega zvezdnika Vladimirja Klička, ki je po debelem desetletju izgubil prevlado, se je razmerje moči čez noč spet precej premešalo. Poznavalci se ne morejo več zediniti glede tega, kdo je absolutna št. 1 na svetu, zdi se, da smo znova v obdobju, ko lahko vsak premaga vsakogar.

V kraljevski kategoriji, v kateri se med seboj merijo boksarji težji od 90,892 kilograma, imamo ta čas tri različne svetovne prvake; ob Furyju (25 zmag, 18 s k. o., brez poraza), ki si lasti šampionska pasova združenj WBA in WBO, še Američana Deontaya Wilderja (WBC – 36 zmag, 35 s k. o., brez poraza) in Angleža Anthonyja Joshuo (IBF – 16 zmag, 15 s k. o., brez poraza). Vsi so torej še neporaženi in velikani v pravem pomenu besede. Najvišji med trojico je Fury, ki je visok kar 206 centimetrov (z razponom rok 216 cm), Wilderju so namerili 201 cm (211 cm), Joshui pa 198 cm (208 cm).

Potem ko je Wilderjev predvideni ruski tekmec Aleksandr Povjetkin (30 zmag, 22 s k. o., 1 poraz), s katerim bi se morala minulo soboto udariti v Moskvi, pred kratkim padel na dopinški kontroli (meldonij) in so njun obračun odpovedali oziroma preložili, bo imel prvi od prvakov dvoboj Joshua, in sicer 25. junija v Londonu, kjer bo svoj naslov najboljšega po različici IBF prvič branil proti Američanu Dominicu Breazealu (17 zmag, 15 s k. o., brez poraza). To pomeni, da se bo v ring povzpel le poltretji mesec po spektakularni zmagi z nokavtom nad Američanom Charlesom Martinom.

S prepričljivo zmago se je vzhajajoči zvezdnik iz Watforda vpisal v zgodovino boksa; postal je namreč prvi težkokategornik, ki se je še kot aktualni olimpijski prvak (zlato kolajno si je izbojeval v Londonu '12) ovenčal s šampionskim pasom enega od štirih najuglednejših boksarskih združenj. Joshua ve, zakaj se je tako hitro povzpel na lestvicah. »Vsi moji dosedanji obračuni so bili nadvse razburljivi in prav zaradi tega so mi že ponudili priložnost,« je prepričan 26-letni Anglež, ki se že spogleduje z naslednjimi izzivi.

»Zdaj sem šele na prvi četrtini načrtovane poti,« je dal Joshua jasno vedeti, da si želi priboksati vse štiri lovorike in postati absolutni vladar kraljevske kategorije. Da mu bo to uspelo prej ali slej, niti malo ne dvomi njegov promotor Eddie Hearn. »Anthony bo – če še ni – že kmalu postal največji zvezdnik boksa na svetu,« je Hearn napovedal za svojega varovanca, kateremu je že pred dvema letoma, ko je »spariral« skupaj z njim, nadvse uspešno profesionalno kariero »prerokoval« tudi Vladimir Kličko (64 zmag, 53 s k. o., 4 porazi).

»Joshui, ki ima izjemno močan in natančen udarec, pripada prihodnost. Ne bi bil presenečen, če bi šel po mojih stopinjah,« je po takratnem skupnem treningu izjavil ukrajinski šampion, čigar blesteča športna pot je že v zatonu. Toda »dr. Jekleno kladivo«, ki je pred dvema mesecema dopolnil že 40 let, želi še enkrat zasesti prestol, kar bo poskušal izvesti 9. julija v Manchestru, ko si bo prizadeval ugnati Furyja in se mu oddolžiti za lanski poraz v Düsseldorfu.

»Po slehernem neuspehu sem postal boljši. Najin drugi obračun se bo razpletel drugače, kot se je prvi,« je samozavesten Kličko, ki je trdno odločen, da si bo v povratnem dvoboju povrnil šampionska pasova združenj WBA in WBO. Vendar pa mu 27-letnik iz Wythenshawa pri Manchestru, ki je v amaterskih časih zastopal tako Irsko kot Veliko Britanijo, ne namerava dati tega zadoščenja.

»Zavedam se, da si Vladimir bolj kot vse želi to zmago. Ker sem zdaj jaz prvak, bo moral tokrat on napadati. In prav zaradi tega ga bom nokavtiral,« je poudaril Fury in pribil, da bi lahko imel še dvajset dvobojev. »Toda zame nihče ne bo takšen, kot je bil moj prvi s Kličkom 28. novembra 2015. Takrat sem si uresničil sanje, zdaj pa sanjam o tem, da bom prišel v nebesa,« je še dejal Tyson, ta čas št. 1 v težki kategoriji na neuradni svetovni lestvici. Sledijo mu Kličko, Povjetkin (!?), Wilder, ki zavzeto išče naslednjo žrtev, novopečeni evropski prvak, Bolgar Kubrat Pulev, Joshua in kubanski »King Kong« Luis Ortiz.