Ugnal strah in ostal na zmagovitem valu

Kajakaš Benjamin Savšek se je kljub trem dotikom spet uvrstil na zmagovalni oder slaloma za svetovni pokal.

Objavljeno
22. junij 2014 04.33
Benjamin SavsekTacen 13.6.2014
T. V., šport
T. V., šport
Praga – Vroči dvoboj Benjamina Savška (3.) in Michala Martikana (1.) bo očitno odločen šele sredi poletja, saj slalom za svetovni pokal v češki prestolnici tehtnice bistveno ni nagnil ne na eno ne na drugo stran. Je pa potrdil, da je ljubljanski kanuist v izjemni formi in da mu je praška proga pisana na kožo: že četrtič v članski konkurenci se je na njej zavihtel na stopničke.

Če je v Tacnu pred tednom ob prvi zmagi v sezoni Savšek še analiziral svoje občutke, je po včerajšnjem nastopu že čutil, da je na valu, ki bi mu konec leta lahko prinesel tudi končno zmagoslavje v svetovnem pokalu. Zato si ga je po podelitvi tudi drznil zaželeti. Njegov včerajšnji nastop je bil sicer daleč od idealnega, v finalu je v cilj s seboj pritovoril kar šest kazenskih sekund, a je vnovič med vratci kar letel in z izjemnim časom finala izničil napake, ki bi ga sicer lahko prikovale tudi k dnu finalne razpredelnice. Tokrat tudi ni imel slovenske družbe v odločilnem nastopu, saj sta Anže Berčič (16.) in Luka Božič (28.) obstala v polfinalu, ki se ga je sam najbolj bal zaradi zadnje štartne številke, ki je za nastopajoče najbolj obremenila, ker natančno vedo, katere čase morajo loviti za napredovanje.

»Bil sem hiter, tudi čoln mi je tekel, toda na sredini proge sem želel prehitro zaveslati skoti vrata, zato sem naredil dotike. Na napake sem zelo jezen, z uvrstitvijo in časom pa sem lahko zadovoljen. A kljub temu se mi je s 3. mestom dobro izšlo. Zelo sem vesel, da letos na svetovnih pokalih kažem dobro formo in upam, da jo bom zadržal do konca ter tudi v skupnem seštevku dosegel dober rezultat,« je Savšek še enkrat preletel svojo praško zgodovino, ki mu je med drugim prinesla prvo zmago v svetovnem pokalu (2012) in prvo odličje s svetovnih prvenstev (bron 2013). Če je pred tekmo v svetovnem pokalu za točko vodil pred Martikanom, mu zdaj spet gleda v hrbet, a do konca sezone sta ostala še dva slaloma, 1. avgusta v Seu d'Urgellu in 14 dni pozneje v Augsburgu, kjer si je pred dvema letoma priveslal nastop na olimpijskih igrah.

Po nizu finalnih uvrstitev na evropskem prvenstvu in dveh svetovnih pokalih je sicer Praga včeraj nekoliko ustavila slovenski nalet, saj je bil Savšek sploh edini finalist. Pri kajakaših, pri katerih so se vrste zredčile že v kvalifikacijah (Janoš Peterlin), sta včeraj kratko potegnila tudi Martin Albreht (38.) in Simon Brus (27.). Slednjemu je predvsem manjkalo agresivnosti, Albreht pa jo je imel še preveč, saj so mu sodniki pripisali tudi izpuščena vratca. »Tokrat sem ga pa polomil. Začelo se je že zelo zgodaj, v petih vratih me je odneslo mimo, tako da sem jih potem ponavljal. Vedel sem, da moram zato nadoknaditi tri, štiri sekunde, ki sem jih tam izgubil. Tvegal sem vse, se dotaknil še nekaj vrat in dobil '50'. Nastop ni bil dober. Še tretjič letos sem želel priti v finale in nadaljevati uspešno serijo, a se žal ni izšlo,« se je moral z izkupičkom sprijazniti Albreht, ki je bil do Prage na visokem 2. mestu v skupnem seštevku.

Imajo pa Slovenci že danes lepe možnosti, da izkupiček še popravijo, saj bo na štartu kanuistični dvojec Luka Božič–Sašo Taljat, v polfinalu pa bosta nastopili tudi obe kajakašici, Urša Kragelj in Eva Terčelj.