Umrl kajakaški svetovni prvak Anton Prijon

S konkurenco je, pod nemško zastavo, opravil v spustu na divjih vodah leta 1959 v Treignacu. Umrl je star 87 let.

Objavljeno
31. december 2016 10.28
Anton Prijon
J. P.
J. P.

Ljubljana - V starosti 87 let je umrl kajakaški svetovni prvak in mednarodno uveljavljeni izdelovalec čolnov Anton Prijon. Rodil se je v Gorici in otroštvo preživel ob reki Soči, že kot najstnik pa oblikoval in v očetovi mizarski delavnici izdelal čoln, s katerim je zmagal na svoji prvi kajakaški tekmi na divjih vodah. Bil je tudi med prvimi, ki so preveslali Sočo od Bovca do Solkana. Leta 1958 je postal nemški prvak, leto pozneje pa z zlatim odličjem na svetovnem prvenstvu v Treignacu vpisal dosežek kariere. Konkurenco si je - pod nemško zastavo - pokoril v spustu na divjih vodah. V Nemčiji si je ustvaril družino in s soprogo Lotte leta 1962 v Rosenheimu ustanovil podjetje Prijon.

Najprej je postavil lastno mizarsko delavnico in izdeloval vesla, nato pa čolne, pri čemer je veljal za enega od vizionarjev. Prispeval je veliko izboljšav in patentov, njegov izum je denimo stroj za izdelovanje izjemno trdih čolnov iz poliestrske mase. Med njegove pionirske dosežke sodijo čolni za slalom in spust na divjih vodah (njegovi so prevladovali na olimpijskih igrah 1972) in čolni za ekstremno kajakaštvo, morsko kajakaštvo in rekreativne spuste po divjih vodah. Veliko je investiral tudi v Sloveniji, saj je v Klavžah postavil tovarno vesel, v Čezsoči pa kajakaški center s trgovino.

Leta 2007 je našel mesto v hramu kajakaških legend, bil je tudi častni občan Bovca. Pogreb bo prihodnji četrtek ob 11. uri v nemškem Rosenheimu. »Ob izgubi izrekamo iskreno sožalje svojcem in prijateljem,« so zapisali na Kajakaški zvezi Slovenije.