Umrl olimpijski prvak, revolucionar skoka v višino

Dick Fosbury je bil prvi, ki je letvico premagoval hrbtno in ta slog mu je prinesel zlato kolajno na OI 1968. Michael Johnson: On je bil resnična legenda.
Fotografija: Fosburyjev skok na OI v Mehiki 1968, ki mu je prinesel zlato. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Fosburyjev skok na OI v Mehiki 1968, ki mu je prinesel zlato. FOTO: AFP

V 76. letu starosti je umrl eden največjih revolucionarjev v atletiki Dick Fosbury. Američan je bil prvi skakalec v višino, ki se je odrival nazaj in letvico preskakoval hrbtno, takšen slog pa še danes uporabljajo vsi atleti. Po njem se tudi imenuje slog Fosbury.

Takšen način skakanja mu je tudi prinesel prednost pred konkurenco in tako je na olimpijskih igrah leta 1968 osvojil zlato kolajno s skokom prek 2,24 metra. Štiri leta kasneje je na OI v Münchnu njegov slog posnemalo že 28 od 40 tekmovalcev. Prej so uporabljali škarjasto ali strešno tehniko, Fosburyjeva inovacija pa je obrnila panogo na glavo.

Dick Fosbury je osupnil z načinom skakanja. FOTO: AFP
Dick Fosbury je osupnil z načinom skakanja. FOTO: AFP

Fosbury je bil leta 1981 sprejet v hišo slavnih ameriške atletike. Njegova smrt zaradi krvnega raka močno odmeva v svetu športa. Nekdanji šprinterski zvezdnik Michael Johnson je zapisal: »Beseda legenda se prepogosto uporablja. Ampak Dick Fosbury je bil resnična legenda.«

Preberite še:

Komentarji: