Urška Žolnir: Če bi Tina še bolj verjela vase, bi bila zlata

Judo: Tini Trstenjak srebro, Roku Drakšiču bron na evropskem prvenstvu. Danes v boju za kolajne še štirje Slovenci.

Objavljeno
26. april 2014 03.21
JUDO-EURO-2014-FRA
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec
Montpellier – Urška Žolnir, olimpijska prvakinja v judu iz Londona '12, se vse bolj dokazuje tudi kot trenerka. V Montpellieru je Tino Trstenjak, svojo »naslednico« v kategoriji do 63 kilogramov, popeljala do druge zaporedne kolajne na evropskem prvenstvu, potem ko je 23-letna Celjanka bronu iz Budimpešte '13 dodala še srebro. Veselje v slovenskem taboru je povečal še bronasti Rok Drakšič (do 73 kg).

Da se bo Trstenjakova borila za najvišja mesta, je zjutraj izdajal njen korak, s katerim se je podala na blazine v areni Park & Suite. Potem ko je bila kot peta nosilka v uvodnem krogu prosta, je v drugem po dveh minutah in pol opravila s Španko Isabel Puche Palao (10:0). »Bilo je dobro, da sem jo predčasno premagala, saj sem prihranila nekaj moči,« je pojasnila judoistka celjskega kluba Z'dežele Sankaku, ki je bila v četrtfinalu boljša od Nemke Martyne Trajdos (5:0).

»Običajno rečem, da je prva borba najtežja, tokrat je bila vsaka po svoje ključna,« je presodila Trstenjakova, vesela, da je v polfinalu z metom za wazari ugnala Agato Ozdoba (7:0), ki je predtem presenetila vodilno z evropske lestvice, Izraelko Yarden Gerbi.

Zmaga nad 26-letno Poljakinjo je pomenila, da ima naša reprezentantka v žepu kolajno, vprašanje je bilo le, kakšnega leska.

Večina v dvorani ni dvomila, da bo naslov prvakinje ubranila Francozinja Clarisse Agbegnenou, zato je bilo njihovo začudenje toliko večje, ko so videli, kako pogumno se je mlada Celjanka postavila po robu njihovi zvezdnici. A svetovna podprvakinja iz Ria de Janeira '13 je v nadaljevanju prevzemala pobudo v svoje roke in z metom za yuko (5:0) dobri dve minuti pred iztekom časa jeziček na tehtnici dokončno prevesila na svojo stran. V nadaljevanju je 21-letna Francozinja prednost spretno branila in po zmagi zaplesala od navdušenja.

»Vedela sem, da bo težko, Clarisse je zelo močna, poleg tega je imela podporo navijačev. Tokrat je bila boljša, vrgla me je, sama pa sem dobivala kazni,« je novi-stari evropski prvakinji priznala premoč Trstenjakova. »Lani sem osvojila bron, zdaj srebro. Seveda bi bila še bolj srečna, če bi bila zlata, a mi je letos malo zmanjkalo,« je dejala judoistka iz »knežjega mesta«. Ob tem se ni pozabila zahvaliti ekipnim sotekmovalcem ter trenerjema Marjanu Fabjanu in Urški Žolnir, ki je menila, da si Trstenjakova v zaključnem dvoboju ni dovolj zaupala. »Če bi Tina globoko pri sebi verjela, da lahko premaga Francozinjo, bi bila evropska prvakinja!«

Uspeh klubske kolegice je s tretjim mestom dopolnil Drakšič, ki ni bil razočaran, ker je moral po enoletni »vladavini« oddati naslov najboljšega v Evropi. »Nisem izgubil zlata, ampak sem osvojil bron,« je uvodoma poudaril 27-letni Grižan, ki se je v svoji uvodni borbi presenetljivo dolgo mučil s Švedom Tommyjem Maciasom. Zmago si je zagotovil šele trideset sekund pred koncem, potem ko mu je uspel met za wazari (7:0).

»Čeprav v prvi borbi vedno počasi prebijam led, sem imel nepričakovano veliko težav s slabšim tekmecem. Očitno sem ga podcenjeval,« je omenil »Roki«, ki je nato z ipponoma odpravil Izraelca Sagija Mukija (10:0) in Gruzinca Zebedo Rehviašvilija (10:0). V polfinalu ga je nasproti blazine pričakal domači ljubljenec Ugo Legrand, ki že ima kolajne z vseh velikih tekmovanj. Zdelo se je že, da ima Drakšič vse pod nadzorom, ko ga je 25-letni Francoz, ki je že dihal na »škrge«, presenetil z nasprotnim napadom. »Potem ko sem imel večji del dvoboja pobudo, sem se na lepem zbudil na hrbtu. Sploh ne vem, kaj se je zgodilo,« je bil vidno presenečen naš borec, ki si je opomogel od »šoka« in nato v obračunu za tretje mesto ugnal Azerbajdžanca Rustama Orujova (10:0).

»To je že moja tretja zaporedna kolajna na evropskih prvenstvih, skupno četrta, kar dokazuje, da nisem muha enodnevnica,« je bil dobre volje Drakšič, ki ga je pohvalil trener Fabjan: »Ker je v takšni konkurenci težko ponavljati uspehe, ima kolajna še večjo vrednost ...« Manj zadovoljna je bila Tinina in Rokova klubska kolegica Anka Pogačnik (do 70 kg), ki je morala v uvodnem dvoboju priznati premoč Hrvatici Barbari Matić.

V Montpellieru se bodo danes med seboj merili še judoisti in judoistke v najtežjih kategorijah, pod slovensko zastavo pa se bodo borili Ana Velenšek (do 78 kg), Lucija Polavder (nad 78 kg), Miha Žgank (do 90 kg) in Matjaž Ceraj (nad 100 kg). Jutri bodo na sporedu ekipni boji, v obeh konkurencah tudi s slovensko zasedbo.