Usain Bolt zaradi dopinga sotekmovalca ob olimpijsko zlato

Jamajški atletski zvezdnik ni kriv, ampak je prepovedana sredstva pred OI 2008 jemal njegov sotekmovalec Nesta Carter.

Objavljeno
25. januar 2017 16.57
A. V.
A. V.

Lozana - Jamajški atletski zvezdnik Usain Bolt, eden najboljših športnikov vseh časov, ima od danes nekoliko manjšo zbirko olimpijskih kolajn. Mednarodni olimpijski komite mu je odvzel zlato odličje, ki ga je z jamajško štafeto 4 x 100 metrov osvojil leta 2008 v Pekingu, a zato ni kriv sam, ampak njegov sotekmovalec iz ekipe Nesta Carter.

Že poleti 2016 so takšen scenarij napovedovali jamajški mediji. "Kaj naj naredim," se je lani poleti spraševal Bolt. "Seveda sem razočaran, da bom izgubil to kolajno, ampak takšno je življenje. Kljub temu moja zapuščina ne bo nič manjša."

Po ponovnem pregledu dopinških vzorcev iz Pekinga so namreč pri Carterju našli sledove uživanja nedovoljenih poživil, nedovoljena substanca je bila metilheksanamin, ki se je uporabljal kot sredstvo za čiščenje nosu po prehladu, najde pa se ga tudi v prehranskih dodatkih. Ta substanca je prepovedana od leta 2004 naprej.

Zaradi njegove neumnosti je brez zlata ostala cela ekipa, Bolt pa tako nima več v lasti trojnega trojčka, na stezi je bil namreč tako v Pekingu kot v Londonu in Rio de Janeiru na stezi najhitrejši na 100, 200 in v štafeti 4 x 100 metrov.

Poleg Bolta sta ne kriva ne dolžna brez kolajne ostala še Michael Frater in Asafa Powell. V Pekingu je jamajška štafeta zmagala z rekordnim časom 37,10 sekunde, a zdaj bo zlato odličje prejela štafeta Trinidada in Tobaga, japonska štafeta bo napredovala na drugo mesto, bronasto odličje pa bo prejela brazilska štafeta.

Zaradi dopinga so naknadno dve srebrni kolajni za troskok in skok v daljino na OI 2008 odvzeli tudi ruski atletinji Tatjani Lebedjevi. Jemala je sredstvo turinabol, pred tem pa je olimpijske kolajne osvajala že na igrah v Sydneyju (2000) in Atenah (2004), toda ta odličja so ostala v njeni vitrini.