V boju za obstanek bo štela vsaka točka

Atletika: danes in jutri Slovenija na ekipnem evropskem prvenstvu 1. lige v Talinu.

Objavljeno
20. junij 2014 20.50
KOZMUS Primož, met kladiva, 24.5.2014, Slovenska Bistrica
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Ljubljana – Slovenska atletska reprezentanca si je lani na evropskem ekipnem prvenstvu v Kaunasu priborila napredovanje v 1. ligo, torej na drugo raven takoj za superligo, danes in jutri pa je pred njo težavna naloga, da se obdrži v tej skupini. V Talinu se bo med 12 ekipami tako skušala uvrstiti do 10. mesta, saj izpadeta najslabši dve.

Poleg evropskega prvenstva, ki ga bo avgusta gostil Zürich, bo EP v Estoniji za veliko slovenskih atletov eden od vrhuncev sezone, glede na to, da gre za individualno panogo, pa bo tekmovanje posebno tudi zato, ker gre za ekipni nastop. V slovenski reprezentanci je pred včerajšnji poletom v Talin vel optimizem, čeprav naloga ne bo lahka, saj si bo obstanek skušala zagotoviti v konkurenci Estonije, Belorusije, Belgije, Finske, Grčije, Madžarske, Irske, Litve, Norveške, Portugalske in Romunije.

»Cilj je visok in za njegovo uresničitev bo moral vsak reprezentant pokazati vse, kar zna. Računamo na odlične izkušene tekmovalce, ki jih bodo podprli mladi nadarjeni atleti. Kombinacija izkušenj in mladosti je prinesla dober rezultat lani v Kaunasu in ob homogenosti bo to naš glavni adut. Verjamem, da nam bo cilj uspelo izpolniti, optimizem pa lahko črpamo tudi iz letošnjih rezultatov naših atletov,« pravi predsednik strokovnega sveta pri AZS in vodja v Talinu Martin Steiner, medtem ko njegov pomočnik Dušan Prezelj dodaja: »Pomembna bo vsaka točka, kar pomeni, da ni odstopov, ni ničel. Tekmovali bomo na uvrstitve, ne na rezultate.«

V Talin je odpotovalo 23 atletov in 21 atletinj (ter še po dve rezervi), domet pa je seveda zelo različen od discipline do discipline, v nekaterih lahko naša ekipa računa na maksimalen iztržek, v drugih bo vse, kar bo več od točke, presenečenje. Predvsem pri ženskah ima kar nekaj močnih adutov, v prvi vrsti letos v metu kopja odlično Martino Ratej, ki ima med prijavljenimi v tej sezoni najboljši rezultat, prav tako, kot ga ima na 3000 m z zaprekami mlada Maruša Mišmaš (nastopila bo še na 1500 metrov), ki je bila lani odkritje Kaunasa, visoko bosta merili tudi Snežana Vukmirović v troskoku in Tina Šutej v skoku s palico. Poleg Mišmaševe bodo imeli dvojni program (če ne štejemo nastopov v štafetah) še Luka Janežič (200 in 400 m), Sabina Veit (100 in 200 m) ter Sonja Roman (800 in 5000 m), kar pomeni, da bodo nastopali oba dneva, zanimivo pa, da se bodo že danes predstavili vsi naši najmočnejši aduti, saj so pri ženskah na sporedu troskok, palica, kopje in 3000 m z zaprekami, pri moških pa met kladiva.

Primož Kozmus, ki je lani zmagal kljub težavam s poškodbo gležnja, sicer tokrat ni favorit za 1. mesto, saj še ni na ravni, kot bi želel biti, in načrtuje met okoli 76 metrov, tokrat pa bo njegov tekmec tudi Kristzian Pars, ki je v ponedeljek v Ostravi kladivo vrgel 81,57 metra. »Pripravljeni smo na boj in pokazali bomo, da sodimo v 1. ligo. Nastopili bomo odgovorno in torej imeli najprej v mislih točke, šele nato pa rezultat,« obljublja Kozmus, sicer tudi kapetan slovenske reprezentance.

Slovenci torej razmišljajo le o obstanku, medtem ko najboljše reprezentance v tej skupini tudi o napredovanju v superligo, kamor vodijo prva tri mesta. Danes in jutri bo sicer tudi tekmovanje med elito, ki jo sestavljajo Rusija, Nemčija, Velika Britanija, Francija, Poljska, Ukrajina, Italija, Španija, Turčija, Češka, Švedska in Nizozemska.