V Chamonixu pet slovenskih finalistov

Mina Markovič, Janja Garnbre, Tjaša Kalan, Domen Škofic in Urban Primožič se bodo borili za visoka mesta na plezalnem EP.

Objavljeno
11. julij 2015 19.16
jsu/mina
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA
Chamonix - Uvodna tekma svetovnega pokala športnih plezalcev v težavnosti v francoskem Chamonixu, ki šteje tudi za evropsko prvenstvo, se je zelo dobro začela za slovensko odpravo. V kvalifikacijah je bilo uspešnih pet Slovencev, Mina Markovič in 16-letna Janja Garnbret sta se v polfinale prebili celo z drugim in tretjim dosežkom kvalifikacij.

Uspešne nastope slovenskih tekmovalk je zaokrožila Tjaša Kalan z 11. mestom, pri moških pa sta si napredovanje v nedeljski drugi krog tekmovanja priborila Domen Škofic s petim dosežkom kvalifikacij in Urban Primožič z 21. Izven 26 polfinalistov sta ostala Martin Bergant na 32. in Jure Raztresen na 48. mestu.

Ženske kvalifikacije je dobila Južnokorejka Jain Kim, edina z osvojenima vrhovoma v obeh smereh, Markovičeva se je uvrstila tik za Kimovo, z enim vrhom smeri, v drugi smeri pa je padla tik pod vrhom, Garnbretova je bila tretja z enim osvojenim vrhom, v drugi smeri pa je padla gib za izkušenejšo reprezentančno kolegico.

Moške kvalifikacije je v veliko veselje domačih ljubiteljev vertikale dobil Francoz Romain Desgranges, tudi tretje mesto je pripadlo Francozu Gautierju Supperju, vmes na drugo mesto se je vrinil češki šampion Adam Ondra, od Škofica pa je bil boljši še Rus Dimitrij Fakirianov.

»S kvalifikacijami smo lahko več kot zadovoljni, vse skupaj je potekalo po pričakovanjih, upali smo, da bodi tudi pri fantih vsi štirje v polfinalu. Vsi ostali so sicer dokazali, kam sodimo, da smo dobro delali in da smo dobro pripravljeni,« je bil po prvem krogu tekmovanja zadovoljen selektor slovenske članske vrste Roman Krajnik.

»Od zadnje tekme v težavnosti je minilo kar nekaj časa, vendar pa to ni predstavljalo večje težave, saj smo se na tekmo zelo dobro pripravili, kar se je tudi danes pokazalo na steni. V obeh smereh ni bilo večjih težav, videla sem, da je moja pripravljenost na zelo visoki ravni in da lahko uživam in plezam. Želim si ohraniti tako glavo tudi vnaprej,« je povedala z drugim mestom kvalifikacij najboljša Slovenka Markovičeva.

Polfinale se bo v nedeljo začel ob 10. uri, začetek finala pa bo ob 21. uri.