Plavalno SP: Dugonjić s sedmim časom v finale

Damir Dugonjić je v polfinalu na 50 metrov prsno postavil sedmi čas (26,39) in se bo jutri boril za najvišja mesta.

Objavljeno
06. december 2014 17.26
Germany Swimming Europeans
M. Ž., Delo.si/STA
M. Ž., Delo.si/STA

Doha - Slovenski plavalec Damir Dugonjić je na svetovnem prvenstvu v kratkih bazenih uspešno prestal polfinale na 50 metrov prsno, kjer si je s 7. časom zagotovil v jutrišnjem finalu.

Ravenčan je nastopil v prvi polfinalni skupini in s časom 26,39 zasedel tretje mesto, za Južnoafričanom Cameronom van der Burghom (26,11) in Brazilcem Joaom Juniorjem Gomesom (26,25).

V drugi skupini je zablestel Britanec Adam Peaty, ki je postavil nov rekord prvenstev (25,75), poleg njega pa so Dugonjića prehiteli še trije plavalci.

»Plavanje se mi je zdelo kar dobro, spet pa je bil nekoliko slab prihod v cilj. Obrat je bil boljši, plavanje pa močno in sproščeno. Ker se mi cilj ni izšel, bom v finalu naredil en zavesljaj več. V finalu bom skušal nastopiti čim bolj sproščeno, saj ne bom imel česa izgubiti. Plaval bom na zunanji progi, od koder lahko napadam. Tam tudi ne bo valov. V finalu bi rad plaval osebni in državni rekord, čemur sem bil že zdaj blizu in upam, da mi bo uspelo. Bo izredno težko in za medaljo bom moral plavati dirko svojega življenja in se spustiti pod 26 sekund,« je ocenil Dugonjić.

Trije novi svetovni rekordi

Plavalci nadaljujejo z odličnimi predstavami v 25-metrskem bazenu. V uvodnih treh disciplinah so postavili tri svetovne rekorde.

Za prvega je poskrbela moška štafeta Rusije na 4 x 50 metrov prosto, ki je z razdaljo opravila v času 1:22,60 minute in za 76 stotink izboljšali rekord, ki ga je Rusija dosegla lani na evropskem prvenstvu v Herningu na Danskem.

Brazilka Alia Atkinson je v finalu na 100 metrov prsno zmagala z 1:02,36 in izenačila svetovni rekord Litovke Rute Meilutyte iz lanskega leta in se Litovki oddolžila za poraz na 50 m prsno. Meilutiytejeva je zaostala desetinko sekunde in se morala zadovoljiti s srebrom, bron je osvojila Nizozemka Moniek Nijhuis.

Francoz Florent Manaudou je petkovemu rekordu na 50 metrov prosto danes dodal še svetovni rekord na 50 m hrbtno. Razdaljo je preplaval v 22,22 sekunde in za 39 stotink izboljšal rekord Američana Petra Marshalla iz leta 2009. Medalji sta osvojila še Američan Američan Eugene Godsoe in Rus Stanislav Donjec.