V Južni Koreji ni več sprenevedanja

Slovenska reprezentanca bo danes odpotovala na SP
Fotografija: Tjaša Oder bo na 1500 m prosto merila na finale.
FOTO Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Tjaša Oder bo na 1500 m prosto merila na finale. FOTO Jože Suhadolnik/Delo

Plavalci se približujejo najpomembnejšemu tekmovalnemu dogodku v sezoni, svetovnemu prvenstvu v Južni Koreji. V Azijo bo večji del slovenske reprezentance odpotoval danes, maratonska plavalka Špela Perše je že na prizorišču, Peter John Stevens pa bo v Gvangdžu pripotoval neposredno iz ZDA. V zadnjih dneh se je zapletlo okrog prostih terminov za trening.

Kdo je kriv, korejski prireditelji ali predstavniki Svetovne plavalne zveze (FINA), je težko ugotoviti, toda trenerje iz različnih držav motita sprenevedanje in ignoranca, o tem nam je tik pred današnjim odhodom spregovoril slovenski selektor Gorazd Podržavnik: »Res je težko verjeti, s kakšnimi različnimi informacijami nas obremenjujejo glede terminov za trening. Pred časom smo namreč dobili zagotovilo, da bodo bazen odprli 12. julija, torej dober teden pred začetkom tekmovanja (21. julij), temu primerno smo rezervirali letalske vozovnice. Potem pa so iz svetovne zveze sporočili, da pred 16. julijem tam ne bo mogoče vaditi. Na dodatna vprašanja nam nihče ni odgovarjal, s stanovskimi kolegi po svetu smo se pogovarjali, kaj se dogaja. Pred dnevi sem na prizorišču evropskega mladinskega prvenstva v Kazanu – sicer odlično organiziranega – 'lobiral' med trenerji, naj se ostro postavimo proti temu sprenevedanju, pri tem mi je pomagala tudi dolgoletnega romunska reprezentantka Camelia Potec (olimpijska prvakinja v Atenah 2004, o. p.), zdaj članica IO evropske zveze. Verjemite, nekateri so že spreminjali vozovnice za Južno Korejo, tudi pri nas smo o tem razmišljali, pa na srečo, kot se je izkazalo pozneje, tega nismo storili. Skupni nastop je le obrodil sadove, iz Gvangžuja so nam sporočili, da so bazen za trening odprli že 7. julija, tako da ga že zdaj lahko nemoteno uporabljamo.«


Dvakrat v finale


Tako bo Podržavnik skupaj s tremi plavalkami – Tjašo Oder, Katjo Fain in Nežo Klančar – danes vendarle odletel proti Aziji, kjer cilji slovenske odprave ne bodo več tako visoki, kot so bili nekoč ob krepko širši bazi in navzočnosti dveh najbolj prepoznavnih plavalcev slovenske samostojnosti, Petra Mankoča in Sare Isaković, vseeno pa selektor odkrito govori o cilju dveh uvrstitev v finale. Ta se je nazadnje, pred dvema letoma v Budimpešti, za malo izmuznil devetouvrščeni Anji Klinar. Na prejšnjem prvenstvu, julija 2015 v Kazanu, je bil finalist Damir Dugonjić, in sicer 5. na 50 m prsno. Prav v tej disciplini se bo z uvrstitvijo med najboljših osem spogledoval Stevens, podobnih ambicij ne bo skrivala Odrova na 1500 m prosto. Za vsakogar med slovenskimi plavalci bo želeni dosežek najprej uvrstitev v polfinale, res pa je, da se najstnici Fainova in Klančarjeva komaj dobro spoznavata s svetovno elito. Za Peršetovo se bo prvenstvo začelo prej kot za omenjene udeležence sporeda v bazenu, nastopila bo v maratonskem plavanju na 5 in 10 km.

Selektor opozarja tudi na zgoščeno konkurenco, ki jo je zaznal že prejšnji teden na mladinskem EP. »Tam že čas 4:10 na 400 m prosto pri plavalkah ni več zadoščal za kolajno,« je dejal, sicer zadovoljen ob treh slovenskih uvrstitvah v finale. Želi si, da bi tudi Južno Korejo zapuščal brez skrbi in s prvimi obrisi slovenskih plavalnih ciljev čez eno leto v olimpijskem Tokiu.

Preberite še:

Komentarji: