V mariborski kadetnici obeležili dan slovenske športne enote

Najboljša športnica slovenske vojske minulega leta je Tamara Švajger, najboljši športnik pa David Rihtarič.

Objavljeno
01. december 2017 15.07
SLOVENIJA,LJUBLJANA,29.12.2011,BOGDAN BAROVEC VODJA SLOVENSKE OLIMPIJSKE ODPRAVE V LONDON. FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
A. V., STA
A. V., STA
Maribor - V mariborski kadetnici so danes podelili priznanja najboljšim vojakom športnikom minulega leta in slovesno obeležili dan športne enote, v kateri so vrhunski športniki. Enota praznuje že 23. rojstni dan, prireditve pa so se udeležili številni slovenski športnice in športniki, ki so v minulem letu osvojili kar 23 kolajn na največjih tekmovanjih.

Pripadniki in pripadnice Slovenske vojske se skozi vse leto udeležujejo različnih športnih tekmovanj v Slovenski vojski in v okviru Mednarodnega sveta za vojaški šport, ob koncu leta pa najboljši med njimi prejmejo priznanja za športne dosežke. Najboljša športnica slovenske vojske minulega leta je Tamara Švajger, najboljši športnik pa David Rihtarič.

Slovenski športniki vojaki so v letu 2017 osvojili kar 23 kolajn na največjih tekmovanjih, na tretjih zimskih svetovnih igrah februarja v Sočiju so v športnem plezanju in biatlonu osvojili pet kolajn, priznanje Slovenske vojske si je zato prislužila tudi športna plezalka Mina Markovič.

Najboljšim sta priznanja med drugimi podelila generalni sekretar Ministrstva za obrambo Boris Balant in namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alan Geder. Med prejemnicami je bila ob izhodu iz športne enote tudi nekdanja taekwondojistka Nuša Vojinović, z dekliškim priimkom Rajher. Prireditev sta popestrila boksar Aljaž Venko, ki je z nekdanjim svetovnim prvakom Dejanom Zavcem prikazal nekaj osnovnih boksarskih udarcev ter telovadec Sašo Bertoncelj s prvinami na konju.

Prireditve so se udeležili tudi številni slovenski vrhunski športniki, člani športne enote slovenske vojske. Med njimi so bili kajakašica Špela Ponomarenko Janić, kajakaš Peter Kauzer, kanuista Luka Božič in Sašo Taljat, smučar prostega sloga Filip Flisar, judoistki Urška Žolnir in Vlora Beđeti, veslača Rajko Hrvat in Gašper Fistravec, strelec Rajmond Debevec ter številni drugi, saj športna enota šteje nekaj čez 60 članov.

Zbrane sta pozdravila tudi poveljnik športne enote Jure Velepec in predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec. "Začetki športne enote segajo v leto 1991, ko je bilo v 107. enoti vojaške policije šest slovenskih športnikov, med njimi tudi jaz. Prvi poveljnik je bil Janez Vodičar, uradno pa je bila športna enota ustanovljena 1. decembra 1994, zato ta dan praznujemo kot dan športne enote. Do leta 1997 se je enota imenovala tudi športna šola, takrat so športniki še služili vojaški rok. V 23 letih, odkar imamo uradno športno enoto, je ta ena bolj prepoznavnih v SV po svojih dosežkih, zato gre zahvala vsem, ki so jo vodili in seveda športnikom za vrhunske rezultate. Na februarskih vojaških igrah so športniki osvojili pet kolajn in skupno 19 kolajn s svetovnih prvenstev, kar so izjemni rezultati," je na slovesnosti dejal poveljnik športne enote Velepec.

Slovenski športniki - vojaki se vsako leto udeležujejo najpomembnejših dogodkov slovenske vojske, poleg tega imajo trikrat na leto posebna vojaška usposabljanja, od katerih se morajo ob športnih tekmovanjih in pripravah udeležiti vsaj enega.

V letu 2018 čaka športno enoto organizacija svetovnega vojaškega prvenstva v gorskem kolesarstvu v Kamniku, kamor se tekmovanje vrača po desetih letih. Gre za manjše prvenstvo s približno 100 udeleženci iz 20 držav. Poleg tega čakajo športnike vojake številna svetovna prvenstva, leto pa je tudi olimpijsko, saj so na sporedu zimske igre v korejskem Pyeongchangu, kjer bo bržkone tudi nekaj članov športne enote.