V mestu luči konec stoletne olimpijske suše

Pariz in Los Angeles v Limi potrjena za prireditelja olimpijskih iger v letih 2024 in 2028, ZDA popravni izpit za Atlanto.

Objavljeno
14. september 2017 01.21
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Lima – Saj ni bilo resnega dvoma, a vseeno se je marsikomu v Limi odvalil kamen od srca, ko je Mednarodni olimpijski komite potrdil, da bosta Pariz in Los Angeles gostila poletne olimpijske igre v letih 2024 oziroma 2028. Prvič se je zgodilo, da je MOK hkrati imenoval dve mesti in prvič ni bilo poražencev.

Medtem ko na plan prihajajo hude obtožbe o tem, da so bili nekateri člani MOK podkupljeni tako pri glasovanju o Riu de Janeiru za gostitelja OI 2016 kot Tokia za 2010, je bil bučen aplavz v glavnem mestu Peruja nadvse dobrodošel za predsednika olimpijske družine Thomasa Bacha, najbolj zaslužnega za julijski dogovor s Parizom in Los Angelesom ter sinočnji podpis tripartitne pogodbe.

Glavni protagonisti obeh kandidatur ter Bach so se na odru kongresnega centra pristno objeli in govorili o trojni zmagi. Francozi in Američani so pred glasovanjem, ki je bilo zgolj formalne narave, predstavili kandidaturi. »Ne morete si niti zamisliti, koliko nam to pomeni,« je zbranim dejal sopredsedujoči francoski kampanji Tony Estanguet, nekdanji šampion v kanuju, ki je pregnal francoske uroke preteklosti po porazih za organizacijo OI v letih 1992, 2008 in 2012. Leta 2024 bo minilo natanko 100 let, odkar je francosko glavno mesto drugič in nazadnje gostilo največji športni dogodek (prvič leta 1900).

Četudi bodo morali na svoje tretje igre (po 1932 in 1984) čakati še enajst let, so si tudi promotorji Los Angelesa dali duška. Igre leta 2028 bodo prve v ZDA po precej kaotičnih v Atlanti 1996, ki niso bile Američanom v ponos. V LA tudi ni pričakovati bojkota, kakršen je zdesetkal vrste športnikov v času železne zavese. »Los Angeles odraža obraz ameriške prihodnosti ter uteleša vrednote, kot so vključevanje, radodarnost in enotnost,« je izjavil tamkajšnji župan Eric Garcetti, ki bo ta konec tedna v največjem mestu v Kaliforniji gostil Bacha. »Pripravljeni smo že zdaj,« je zatrdil Garcetti, ki se ni pritoževal, ker bo mesto angelov od MOK prejelo dodatnih 300 milijonov dolarjev.

Pariz in Los Angeles sta ostala edina kandidata za igre leta 2024, potem ko so se zaradi previsokih stroškov premislili Hamburg, Rim, Budimpešta in Boston. Bach ni hotel, da se glasovanje izpridi zavoljo zakulisnih kupčkanj, zato je že decembra lani omenil možnost dvojne dodelitve gostiteljstva ter ob tem dejal, da (pre)glasovanje prinaša preveč poražencev. Tako se je izognil tveganju, da bi se v vrstah 94 članov MOK razbohotila korupcija, kakršno očitajo predsedniku brazilskega olimpijskega komiteja Carlosu Arthurju Nuzmanu ter tudi prirediteljem prihodnjih iger v Tokiu, potem ko so francoski preiskovalci odkrili sumljiva plačila na skrivne račune v Singapurju, povezane s sinom osramočenega nekdanjega predsednika Svetovne atletske zveze (IAAF) Lamineja Diacka, ki je za velik denar prikrival ruske dopinške teste.