V Radencih spet po kenijskih taktih?

Danes že 35. Maraton treh src, štart na 42 km in 21 km ob 9. uri.

Objavljeno
15. maj 2015 21.36
Maraton Treh src, 17.5.2014, Radenci
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Ljubljana – Pred letom dni je prirediteljem Maratona treh src v Radencih načrte močno sfižilo vreme, saj so nizke temperature in dež odvrnili marsikaterega tekača ali pa pohodnika, da bi se odpravil na severovzhod Slovenije. Tudi tokrat se je tik pred maratonom vreme poslabšalo, zato rekordne udeležbe bržčas ne bo, časi na progi pa bi bili lahko zelo dobri.

Že ob 9. uri se bo danes v Radencih začelo zares, saj se bodo tedaj s štarta pognali tekmovalci v polmaratonu in maratonu, ki jih je prijavljenih več kot dva tisoč. Tudi lani je bila številka dan pred prireditvijo podobna, a jo je nato slabo vreme oklestilo na približno 1500, skupaj s še ostalimi tekaškimi preizkušnjami – 10 km in 5,5 km – je bilo nastopajočih okoli 3500, manj od prijav se je zbralo tudi pohodnikov, prav tako tistih, ki so se preizkusili v nordijski hoji (letos bo imela ta prvič tekmovalni značaj), pri čemer so morali tu prireditelji zaradi blata celo spremeniti potek proge.

Tudi letos bi se lahko primerilo kaj podobnega – ne glede na to, da priljubljenost teka pri nas še vedno raste, slabe vremenske razmere marsikoga vendarle zadržijo doma –, tako da bi se lahko končno število udeležencev precej razlikovalo od prijav. Na seznamu za osem različnih preizkušenj (poleg že naštetih še tekmovanje ročnih kolesarjev ter veveričkin in srčkov tek) je bilo včeraj 5624 imen, se je pa možno prijaviti tudi še danes. Medtem ko bi vreme lahko zmotilo kakšnega manj zagrizenega tekača, pa gotovo ne bo najboljših maratoncev, ki jim vročina seveda ne bi bila pisana na kožo.

Poleg Slovencev so bili doslej pri moških najuspešnejši tekači iz Kenije – dosegli so enajst zmag – in tudi tokrat glavni favorit prihaja prav iz te afriške države. Namreč Justus Kipchirchir Kiprono z osebnim rekordom 2;10 (v Radencih je najhitreje s časom 2;15:26 42 km leta 2006 progo pretekel še en Kenijec David Biwott), njegov največji tekmec naj bi bil njegov rojak Silas Kiprono Too. »Rekord na progi si vsekakor želimo,« ne skriva predsednik prireditvenega odbora 35. Maratona treh src Boštjan Gerlec. Rekordni čas po okoliških ravnicah bi sicer zmagovalcu prinesel dodatnih 1000 evrov, medtem ko je nagrada za 1. mesto 1500 €, za drugo 1000 € in za tretje 800 €. Med domačimi tekmovalci velja najbolj podčrtati Mitjo Kosovelja, zadnjega slovenskega zmagovalca, ki je bil najhitrejši leta 2012, pred tem pa tudi 2009.

Tudi pri ženskah bodo na najdaljši razdalji nastopile kenijske tekmovalke, kot sta denimo Rebecca Jepchirchir Korir in Agnes Chebet, tuje tekače pa gre pričakovati v glavnih vlogah tudi v polmaratonu, ki bo sicer štel za državno prvenstvo (v maratonu se bodo atleti za državne naslove borili jeseni v Ljubljani, saj se ti dve prireditvi pri tem izmenjujeta).

Uradno odprtje Maratona treh src – znova z vodili Tekmuj sam s seboj in Vsak je zmagovalec – je bilo sicer že sinoči z dobrodelnim koncertom, končal pa se bo danes ob 21. uri prav tako ob glasbenih notah – skupine Šank rock.