V Rio se bo moral še vrniti

Razmere na olimpijskih igrah bodo raznolike, a Vasiliju Žbogarju ustrezajo.

Objavljeno
25. avgust 2015 15.32
Vasilij Žbogar na treningu v Izoli 27.novembra 2013
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport

Rio de Janeiro – Prvi slovenski jadralec Vasilij Žbogar ima slabo leto pred svojim petim nastopom na OI olimpijsko generalko že za seboj. Testna regata v Riu je bila sicer spoznavnega značaja in namenjena nabiranju informacij, vseeno pa si je Izolan, tako kot tudi Tina Mrak in Veronika Macarol, ki sta jadrali v razredu 470, želel tudi boljšega rezultata.

Žbogar se namreč ni uvrstil v zaključno regato za kolajne, čeprav se je po prvih dneh trdno držal najboljše deseterice. Resda se je v Rio odpravil brez visokih rezultatskih pričakovanj, saj se je šele vračal po poškodbi, a po dobrem začetku so tekmovalni apetiti hitro narasli. Toda s staro opremo, s katero sploh še ni jadral (nova jadrnica je na poti v Novo Zelandijo, kjer bo novembra svetovno prvenstvo) in po precejšnji izgubi treningov zaradi zlomljenih reber pač ni mogel do vidnejše uvrstitve, končal je na 13. mestu, prav tako tudi Mrakova in Macarolova. »Rezultat po pričakovanju ni bil vrhunski. Bistvo te regate je bilo spoznavanje regatnih polj in preverjanje logistike. Polja sicer niso zelo zahtevna, so pa med njimi velike razlike, v zalivu je močan tok in skoraj nič vala, na odprtem pa je toka veliko manj in zelo visok val, tudi do tri, štiri metre. Ta razlika je zelo pomembna, ker je jadrnico treba prilagoditi posebej za razmere v zalivu in zunaj,« je opisal 39-letni jadralec in poudaril, da bo tudi na OI ključna prav priprava opreme za različna polja.

Tako je tudi ugotovil, da se bo moral pred velikim dogodkom na prizorišče še vrniti, večkrat, kot je bilo sprva v načrtu. Jadralci, ki so tam že trenirali dlje časa, so bili na predolimpijski regati v očitni prednosti. Vse od prvega dne je vodil Nizozemec Pieter-Jan Postma, nato pa ga je v odločilni regati premagal Britanec Giles Scott, ki je bil v Brazliji najboljši že lani. Razlika med jadralci je bila velika, je ocenil Žbogar, zato je zdaj v njegovem okvirnem načrtu priprav na OI še 40 do 60 treningov v Riu. »Pomembno je, da mi razmere tu ustrezajo, bomo pa naredili vse, da bom čez slabo leto vrhunsko pripravljen in da bo pripravljena tudi oprema,« se je nadejal dvakratni dobitnik olimpijskega odličja v razredu laser.

Izolan je lahko zdaj tudi iz prve roke poročal o onesnaženosti v zalivu Guanabara, o kateri je bilo v zadnjem obdobju veliko govora. Že pred odhodom so jadralce svarili pred nevarnostjo okužb z bakterijam v odplakah, Žbogar jih je vzel nadvse resno. »V zalivu je voda res precej onesnažena in morali smo biti zelo pazljivi. Organizatorji se bodo morali kar precej potruditi, da bodo odpravili onesnaženost, ki sicer na odprtem morju ni tako grozna,« je še dejal izkušeni slovenski olimpijec.

Vse do olimpijskih regat ga zdaj čaka ogromno dela. Že takoj po vrnitvi domov se je začel pripravljati na novembrsko SP v razredu finn, nato pa se bo vrnil v Brazilijo in se znova spopadel s tamkajšnjimi močnimi tokovi, visokimi valovi, onesnaženostjo in še kakšnim drugim zahtevnim izzivom, ki jih prinašajo priprave na OI.