Valižan kot doma na razmočenih cestah

Elfyn Evans pred sklepnim dejanjem sezone na vrhu na preizkušnji za svetovno prvenstvo na Japonskem.
Fotografija: Elfyn Evans je trenutni kralj na japonskem reliju. FOTO: Tošifumi Kitamura/AFP
Odpri galerijo
Elfyn Evans je trenutni kralj na japonskem reliju. FOTO: Tošifumi Kitamura/AFP

Valižan Elfyn Evans (Toyota) je vodilni pred zadnjim dnem zadnjega relija v sezoni za svetovno prvenstvo na Japonskem. Drugi je njegov moštveni kolega, Francoz Sebastien Ogier, ki zaostaja za minuto in 15 sekund, tretji pa je z zaostankom 1:40,6 še en Toyotin dirkač in svetovni prvak, Finec Kalle Rovanperä.

Evans je tako po nekoliko razmočenem petku zadržal vodstvo. Prednost je sicer po končanem drugem dnevu znašala skoraj dve minuti, danes pa se je ta skozi vse hitrostne preizkušnje počasi zmanjševala, saj Valižanu ni bilo potrebno toliko tvegati kot tekmecem za njim na malenkost bolj suhih, a še vedno drsečih japonskih cestah.

»Bilo je zelo dobro. V predzadnjem 'brzincu' me je ujel dež, kar ni bilo prijetno, in morda smo bili na nekaterih mestih preveč previdni, vendar je bilo danes ob tako velikem zaostanku vedno nekoliko težko oceniti našo hitrost,« je po koncu dneva dejal Evans.

Vodilna trojica je skozi tretji dan relija ostala nespremenjena. Triindvajsetletni Rovanperä, ki si je že pred tremi tedni na srednjeevropskem reliju zagotovil drugi zaporedni naslov prvaka, ima pred četrtouvrščenim rojakom Esapekko Lappijem (Hyundai) precej varno prednost pred nedeljskim zaključkom. Tako Lappi na četrtem kot na petem Estonec Ott Tänak (M Sport Ford) zaostajata že več kot tri minute za vodilnim.

Tänak je imel v petek nekaj tehničnih težav, a se je danes povzpel do petega mesta, 14,9 sekunde za njim pa na šestem zaostaja domačin Takamoto Kacuta (Toyota). Ta je veliko časa izgubil v začetku relija, ko se je zaletel, a je japonski as od takrat dobil osem hitrostnih preizkušenj.

Reli je v četrtek sicer najhitreje začel Belgijec Thierry Neuville (Hyundai). Ta je bil do šeste hitrostne preizkušnje najbližji zasledovalec vodilnega Evansa, a se je nato zaletel v drevo in izpadel iz boja za zmago. V nedeljo bo na sporedu še zadnjih šest hitrostnih preizkušenj te sezone SP.

Več iz te teme:

Komentarji: