Vasilij Žbogar začel zmagovito

Slovenski predstavnik v razredu finn je dobil uvodna plova na finalni preizkušnji svetovnega pokala v Abu Dhabiju.

Objavljeno
27. november 2014 16.30
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Abu Dhabi - S prvimi plovi se je v Abu Dhabiju začel finale jadralnega svetovnega pokala v olimpijskih razredih, kamor je bilo povabljenih po dvajset najboljših deklet in fantov v posameznih razredih. Tekmovanje je z odliko odprl Vasilij Žbogar, ki je v obeh plovih razreda finn ciljno črto prečkal prvi, medtem ko sta Tina Mrak in Veronika Macarol po prvem dnevu deveti v olimpijskem dvosedu 470.

V finnu je v šibkih vremenskih razmerah v odsotnosti najboljšega tekmovalca v sezoni Gilesa Scotta Žbogar dvakrat suvereno opravil s konkurenco na čelu z Avstralcem Jakom Lilleyjem in svetovnim podprvakom, Hrvatom Ivanom Kljakovićem Gašpićem. Dekleti pa sta finale, ki sicer poteka prvič, začeli nekoliko slabše, saj sta trenutno uvrščeni le pred dvema posadkama.

»Kar malo sem presenečen nad današnjima prvima mestoma, saj sem začel veliko bolje od pričakovanj. Razmere so bile kot nalašč za mojo tehniko in težo, s hitrostjo barke sem zelo zadovoljen. Največja težava je bila rumena zastava v prvem plovu, bilo je malce neprijetno, a sem kljub temu končal pred vsemi. Upam, da se bodo ugodne razmere nadaljevale tudi v prihodnjih dneh. Vem, da bo zelo težko, a bom poskusil vodstvo zadržati do konca,« je poudaril Izolan.

Spremembe v sistemu tekmovanja so novost, s katero Svetovna jadralna zveza napoveduje prevetritev v prihodnji sezoni, v kateri bo na nekaterih regatah svetovnega pokala udeležba prav tako omejena. V Abu Dhabiju se jadralci sicer borijo tudi za denarne nagrade v skupni vrednosti 200.000 ameriških dolarjev, ki jih bodo razdelili med najboljšo trojico v posameznem razredu.