Včeraj bloker, jutri trener

Matevž Kamnik je, po kalvariji poškodb, pri 28 letih že našel nov izziv v odbojki.

Objavljeno
16. julij 2016 21.32
Matevž Kamnik,Ljubljana Slovenija 26.05.2013
Janez Porenta
Janez Porenta
V sezoni 2009/10, ko se je v majici ACH Volleyja veselil senzacionalnega 4. mesta, so ga izbrali za najboljšega blokerja sklepnega turnirja četverice odbojkarske lige prvakov. Nato so mu kariero prekrižale poškodbe. Ena za drugo. Kalvariji ni bilo videti konca, zato se je Matevž Kamnik nedavno, star komaj 28 let, odločil, da odslej parketa ne bo več brusil kot igralec, temveč kot trener.

Ni dolgo omahoval, odločitev je bila hitra. »Do maja sem še upal, da bom lahko ponovno igral, a za zdaj ne gre. Odbojka je moja ljubezen in ni lepšega kot delati to, kar ima človek rad. Izkušnje, ki sem jih pridobil kot igralec, trenerji, ki so me usmerjali na športni poti, in študij na fakulteti za šport, na kateri sem diplomiral, so, verjamem, dovolj za uspešen začetek trenerske kariere,« je prepričan mariborski dvometraš, ki je tudi diplomiral s primerjavo dela treh vrhunskih trenerjev: Dragutina Baltića, Srba Igorja Kolakovića in Kanadčana Glenna Hoaga. Nato se je urno lotil formalnosti in že junija v Bakuju uspešno pridobil mednarodno licenco FIVB druge stopnje.

Tudi Gregor Jerončič, ki bo po novem vodil zasedbo Salonita, pa Gašper Ribič na čelu Calcita Volleyballa, nekdanji trener ACH Volleyja Glen Hoag in navsezadnje sedanji slovenski selektor Andrea Giani so bili v igralski karieri blokerji. Očitno imajo nekdanji igralci na tem položaju kot trenerji »nekaj več«. »Ne posplošujem, da je za dobrega trenerja prej treba igrati na mestu blokerja. Je pa res, da morajo imeti vrhunski blokerji odličen pregled nad celotno igro in njenim potekom, če se želijo pravilno in dovolj hitro odzvati v danem položaju. In to je tudi naloga trenerja: dober pregled nad igro in hitro odzivanje. Zelo pomembne so seveda tudi individualne lastnosti, kako kot trener navežeš stik z igralci, koliko te upoštevajo in ti sledijo. Fantje smo bolj zaupali in verjeli trenerju, ki se je izkazal tudi kot odličen igralec. Giani je to bil, zato mu ekipa verjame in sledi. Je vrhunski selektor in upam, da nam ga bo uspelo zadržati,« pojasnjuje Kamnik, novopečeni strokovnjak na klopi Maribora.

Izzivov se ni nikdar ustrašil. V Mariboru je začel igralsko kariero, zakaj torej ne bi še trenerske? »Maribor je klub s tradicijo in dobro odbojkarsko šolo, ki je vzgojila številne reprezentante. Ima pa zgolj eno težavo, ki je bolj ali manj kar vseslovenska: težko najde sponzorje za svoj razvoj. Verjetno je še edini prvoligaš pri nas brez generalnega pokrovitelja, zato tudi ob tej priložnosti vabim podjetja, ki imajo rada šport, da postanejo del naše zgodbe. Odbojka bo v prihodnjih letih pri nas doživela pravi bum,« zagotavlja dolgoletni reprezentant, ki mu bo v Mariboru asistiral še en trenerski »zelenec«, libero Tin Vrabl.

»Tudi preostala ekipa in kader v Mariboru bosta bolj začetniška – s trenerjem vred. Smo pa vsi veliki ljubitelji odbojke, ki je naša strast. To bo naša dodana vrednost. Igralski kader bo takšen, kot si ga kolektiv lahko privošči. Kot trenerju mi je žal, da nismo zagotovili sredstev za dva vrhunska igralca, ki sta bila pripravljena zaigrati pri nas, toda uprava želi imeti čiste račune. Morda se okrepimo med sezono, vse pa bo odvisno od rezultatov in financ. Sam bom vedno poskušal potegniti najboljše iz zasedbe, ki jo bom imel na voljo,« ostaja nepopravljivi optimist Matevž Kamnik, ki se je že nekajkrat izkazal tudi v vlogi strokovnega komentatorja pri televizijskih prenosih.